Spaghetti Bolognese
• Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě, za občasného míchání po dobu 10 min. Vodu pořádně slejeme a těstoviny rozprostřeme do maximálně 3cm výšky.
• Dále je promastíme pomace olejem a necháme, za občasného promíchávání vychladnout. Najemno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer osmahneme na oleji do měkka.
• Přidáme 1/4 česneku, necháme zpěnit a pak dále tomatovou pastu, kterou rozmícháme v základu a lehce orestujeme. Přidáme mleté hovězí maso
a za restujeme to celé do šedé barvy (mleté maso se musí důkladně rozmíchat, aby v ragú nebyly hrudky). Poté přidáme bílé víno, necháme lehce odpařit a to celé zalijeme tomatovou omáčkou.
• Ihned dochutíme cukrem, bylinkami, pepřem a až teď přidáme sůl a vaříme zvolna alespoň 2 hodiny. Ke konci vaření dochutíme česnekem, popř. solí.
• Servis-spaghetti si zlehka ohřejeme přes cedník ve vroucí vodě a okapané prohodíme na pánvi spolu s ohřátým ragú, krájenými rajčaty a nahrubo trhanou bazalkou.
• Zlehka zasypeme strouhaným či hoblovaným sýrem Grana Padáno.
Ingredience pro 10 porcí
Tymian sušený | 5 g | |
---|---|---|
Oregano sušené | 10 g | |
Česneková pasta 30% | 10 g | |
Pepř černý mletý | 10 g | |
Hovězí sekané maso 20 % tuku | 800 g | |
Grana Padano sýr | 100 g | |
Pozzo Gavi D.O.C. | 100 g | |
Pommece olej | 100 g | |
Tomato pasta | 300 g | |
Tomatová omáčka | 1300 g | |
Bazalka čerstvá | 140 g | |
Špagety | 800 g |