Hovězí na smetaně s brusinkami
Maso
Maso nakrájím na plátky 1-2 cm vysoké a následně je opečeme na suché rozehřáté pánvi dozlatova ze všech stran. Do pánve s masem přidáme lžíci másla, špetku soli a odstavíme z tepla. Máslem pak chvilku přeléváme maso, aby se nám ochutilo a zatáhlo úplně, až do vláken. Maso vyjmeme z pánve a dopečme jako steak dorůžova v rozehřáté troubě. Udržujeme na teple v 65°C a necháme tak odležet min. 10 min. Pak plátky krájíme na talíř, kde dosolíme a opepříme! Výpek použijeme k přípravě omáčky.
Zeleninový základ
Mezitím jsme si kořenovou zeleninu, nakrájeli nadrobno (malou část zeleniny v celku odložíme na později), a osmahneme ji na špeku a slanině lehce dozlatova. Přidáme sůl, cukr, celé koření (v muslimu, nebo v cedníku na koření) ponecháme cukr rozpustit a lehce zkaramelizovat spolu s hořčicí a brusinkami. Zalijeme vinným octem, necháme částečně odpařit a až v tomto momentě zalijeme připraveným vývarem. Zavaříme, dochutíme a vaříme zeleninu doměkka.
Omáčka
Zeleninový základ zcedíme a měkkou zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenci omáčky upravíme dle libosti vývarem a smetanou. Na dochucení omáčky použijeme citronovou štávu a štávu z pomeranče. Nakonec zjemníme omáčku máslem.
Servírování
Svíčkovou omáčku s pečeným masem pak doplníme na talíři napařeným domácím knedlíkem, brusinkami a vyšlehanou smetanou. Můžeme přídat kořenovou zeleninu krájenou na jemné kostičky, které jsme si spařili ve vývaru a orestovali spolu se špekem a s nasekanou petrželkou.
Ingredience pro 10 porcí
Hovězí loupaná plec | 1300 g | |
---|---|---|
Cukr třtinový tmavý | 500 g | |
Vývar (B) vlastní výroba | 1 ks | |
Smetana ke šlehání | 300 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Petržel listová | 10 g | |
Brusinky | 50 g | |
Hořčice plnotučná | 100 ml | |
Vinný ocet | 400 ml | |
Bobkový list | 0,25 g | |
Slanina anglická | 200 g | |
Špek uzený | 200 g | |
Slunečnicový olej Sunol | 250 ml | |
Cibule | 300 g | |
Mrkev | 300 g | |
Petržel | 200 g | |
Nové koření celé | 10 g | |
Pepř černý celý | 20 g | |
Pomeranč | 3 ks |