Hovězí na smetaně s brusinkami

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Hovězí na smetaně s brusinkami

Maso

Maso nakrájím na plátky 1-2 cm vysoké a následně je opečeme na suché rozehřáté pánvi dozlatova ze všech stran. Do pánve s masem přidáme lžíci másla, špetku soli a  odstavíme z tepla. Máslem pak chvilku přeléváme maso, aby se nám ochutilo a zatáhlo úplně, až do vláken. Maso vyjmeme z pánve a dopečme jako steak dorůžova v rozehřáté troubě. Udržujeme na teple v 65°C a necháme tak odležet min. 10 min. Pak plátky krájíme na talíř, kde dosolíme a opepříme!  Výpek použijeme k přípravě omáčky.

Zeleninový základ

Mezitím jsme si kořenovou zeleninu, nakrájeli nadrobno (malou část zeleniny v celku odložíme na později),  a osmahneme ji na špeku a slanině lehce dozlatova. Přidáme sůl, cukr, celé koření (v muslimu, nebo v cedníku na koření) ponecháme cukr rozpustit a lehce zkaramelizovat spolu s hořčicí a brusinkami.  Zalijeme vinným octem, necháme částečně odpařit a až v tomto momentě zalijeme připraveným vývarem. Zavaříme, dochutíme a vaříme zeleninu doměkka.

Omáčka

Zeleninový základ zcedíme a měkkou zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenci omáčky upravíme dle libosti vývarem a smetanou. Na dochucení omáčky použijeme citronovou štávu a štávu z pomeranče. Nakonec zjemníme omáčku máslem.

Servírování

Svíčkovou omáčku s pečeným masem pak doplníme na talíři napařeným domácím knedlíkem, brusinkami a vyšlehanou smetanou. Můžeme přídat kořenovou zeleninu krájenou na jemné kostičky, které jsme si spařili ve vývaru a orestovali spolu se špekem a s nasekanou petrželkou. 

Ingredience pro 10 porcí

Hovězí loupaná plec 1300 g
Cukr třtinový tmavý 500 g
Vývar (B) vlastní výroba 1 ks
Smetana ke šlehání 300 g
Máslo 82 % 100 g
Petržel listová 10 g
Brusinky 50 g
Hořčice plnotučná 100 ml
Vinný ocet 400 ml
Bobkový list 0,25 g
Slanina anglická 200 g
Špek uzený 200 g
Slunečnicový olej Sunol 250 ml
Cibule 300 g
Mrkev 300 g
Petržel 200 g
Nové koření celé 10 g
Pepř černý celý 20 g
Pomeranč 3 ks

Další recepty

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost střední

Spaghetti Bolognese

•  Verzí, jak dochutit omáčku „alla Bolognese“, je nepřeberné množství. Pro…