Špenátová polévka s lososem
Výrobní postup
Na pekáč nasypeme hrubozrnnou sůl, položíme na ni omyté a podélně nakrojené brambory ve slupce a pečeme je v troubě na 180 °C doměkka. Pečené brambory vydlabeme ze slupky lžící a střed rozmixujeme se smetanou dohladka. Vznikne nám jemné pyré, kterým později zahustíme polévku.
Listový špenát řádně propereme ve vodě (několikrát vyměněné), necháme okapat a poté nakrájíme na širší nudle. Mezitím na pánvi a másle zpěníme plátky česneku, přidáme opraný špenát a krátce jej orestujeme. Nesolíme jej, aby nečernal.
Ze zbylého másla a z mouky připravíme zásmažku, zalijeme ji teplým zeleninovým vývarem, pečlivě rozšleháme, přidáme bramborové pyré, mléko a provaříme. Nakonec přidáme dohladka rozmixovaný orestovaný špenát. Polévku už nevaříme!
Očištěného lososa nakrájíme zhruba na 2 cm široké hranolky a pošírujeme jej v páře cca 3 minuty. Poté jej ponecháme odpočinout v holdomatu na 65 °C a při podávání porci rozebereme na plátky a vkládáme přímo do polévky.
Servírování
Polévku servírujeme v nahřátém talíři, při teplotě pod bodem varu, aby neztratila svou barvu. Navrch ji dozdobíme zakysanou smetanou a připraveným lososem.
Ingredience pro 10 porcí
Listový špenát | 1000 g | |
---|---|---|
Zeleninový vývar (vlastní výroba) | 500 ml | |
Losos filet | 400 g | |
Česnek | 30 g | |
Sůl | 18 g | |
Brambory varný typ B | 500 g | |
200 ml | ||
Mléko polotučné | 800 ml | |
Mouka ARO | 50 g | |
Máslo 82 % | 150 g | |
10 g |