Špenátová polévka s lososem

Doba přípravy45 minut
Náročnostsnadná
Špenátová polévka s lososem

Výrobní postup

Na pekáč nasypeme hrubozrnnou sůl, položíme na ni omyté a podélně nakrojené brambory ve slupce a pečeme je v troubě na 180 °C doměkka. Pečené brambory vydlabeme ze slupky lžící a střed rozmixujeme se smetanou dohladka. Vznikne nám jemné pyré, kterým později zahustíme polévku.
Listový špenát řádně propereme ve vodě (několikrát vyměněné), necháme okapat a poté nakrájíme na širší nudle. Mezitím na pánvi a másle zpěníme plátky česneku, přidáme opraný špenát a krátce jej orestujeme. Nesolíme jej, aby nečernal.
Ze zbylého másla a z mouky připravíme zásmažku, zalijeme ji teplým zeleninovým vývarem, pečlivě rozšleháme, přidáme bramborové pyré, mléko a provaříme. Nakonec přidáme dohladka rozmixovaný orestovaný špenát. Polévku už nevaříme!
Očištěného lososa nakrájíme zhruba na 2 cm široké hranolky a pošírujeme jej v páře cca 3 minuty. Poté jej ponecháme odpočinout v holdomatu na 65 °C a při podávání porci rozebereme na plátky a vkládáme přímo do polévky.

Servírování

Polévku servírujeme v nahřátém talíři, při teplotě pod bodem varu, aby neztratila svou barvu. Navrch ji dozdobíme zakysanou smetanou a připraveným lososem.

Ingredience pro 10 porcí

Listový špenát 1000 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 500 ml
Losos filet 400 g
Česnek 30 g
Sůl 18 g
Brambory varný typ B 500 g
200 ml
Mléko polotučné 800 ml
Mouka ARO 50 g
Máslo 82 % 150 g
10 g