Kulajda s hříbky
Doba přípravy30 minut
Náročnostsnadná
Výrobní postup:
Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, ochutíme solí, drceným kmínem a prováříme 20 minut.
Oloupané, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme je doměkka. Ke konci varu přidáme mléko, sterilovaný kopr a na másle orestované nakrájené hříbky. Ochutíme svařeným octem s cukrem. Nakonec zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Pošírované vejce: Do kastrůlku dáme vodu, ochutíme octem a solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3–4 minuty).
Servírování
Při podávání vkládáme pošírované vejce do polévky, doplníme snítkou čerstvého kopru.
Ingredience pro 10 porcí
Vývar (B) vlastní výroba | 1500 ml | |
---|---|---|
Sůl | 15 g | |
Brambory varný typ B | 750 g | |
Kmín mletý | 0,5 g | |
Vejce | 10 ks | |
Hříbky | 200 g | |
Cukr bílý krystal | 20 g | |
Ocet | 50 g | |
Kopr sterilovaný | 70 g | |
Smetana čerstvá 33 % | 100 ml | |
Mléko | 150 ml | |
Mouka ARO | 150 g | |
Máslo 82 % | 150 g | |
Kopr čerstvý | 0,5 g |