Kulajda s hříbky

Doba přípravy30 minut
Náročnostsnadná
Kulajda s hříbky

Výrobní postup:

Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, ochutíme solí, drceným kmínem a prováříme 20 minut.
Oloupané, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme je doměkka. Ke konci varu přidáme mléko, sterilovaný kopr a na másle orestované nakrájené hříbky. Ochutíme svařeným octem s cukrem. Nakonec zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Pošírované vejce: Do kastrůlku dáme vodu, ochutíme octem a solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3–4 minuty).

Servírování

Při podávání vkládáme pošírované vejce do polévky, doplníme snítkou čerstvého kopru.

Ingredience pro 10 porcí

Vývar (B) vlastní výroba 1500 ml
Sůl 15 g
Brambory varný typ B 750 g
Kmín mletý 0,5 g
Vejce 10 ks
Hříbky 200 g
Cukr bílý krystal 20 g
Ocet 50 g
Kopr sterilovaný 70 g
Smetana čerstvá 33 % 100 ml
Mléko 150 ml
Mouka ARO 150 g
Máslo 82 % 150 g
Kopr čerstvý 0,5 g