Hrachová polévka s uzeným masem
Zelený hrách propláchneme, namočíme na 12 hodin a v té samé vodě následně vaříme úplně doměkka (jednotlivá uvařená zrnka musejí mezi prsty jít lehce rozmáčknout). NESOLÍME!
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na velké kusy a orestujeme na sádle dozlatova. Přidáme uzené maso vcelku, vše zalijeme vodou. Přidáme koření. Zavaříme a táhneme 3 hodiny. Poté maso vyjmeme a vývar přecedíme. Maso použijeme do polévky jako vložku a vývar pro upravení konzistence hrachové polévky.
Uvařený hrách prolisujeme přes cedník, popřípadě pasírku. Vzniklé pyré povolíme do konzistence vývarem z uzeného masa. Polévku dochutíme příp. solí, třeným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vše zjemníme vychlazeným máslem.
Servírování: Nakrájené uzené maso orestujeme na sádle v pánvi a doplníme jím polévku nalitou do nahřátého taliře.
Ingredience pro 10 porcí
Hrách zelený sušený | 350 g | |
---|---|---|
Máslo 82 % | 200 g | |
Moravské uzené 80 | 600 g | |
Bobkový list | 0,5 g | |
Pórek | 100 g | |
Celer | 100 g | |
Mrkev | 100 g | |
Cibule | 300 g | |
Majoránka čerstvá | 30 g | |
Česnek | 80 g | |
Vývar z uzeného masa | 800 g | |
Sádlo | 150 g |