Hrachová polévka s uzeným masem

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Hrachová polévka s uzeným masem

Zelený hrách propláchneme, namočíme na 12 hodin a v té samé vodě následně vaříme úplně doměkka (jednotlivá uvařená zrnka musejí mezi prsty jít lehce rozmáčknout). NESOLÍME!
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na velké kusy a orestujeme na sádle dozlatova. Přidáme uzené maso vcelku, vše zalijeme vodou. Přidáme koření. Zavaříme a táhneme 3 hodiny. Poté maso vyjmeme a vývar přecedíme. Maso použijeme do polévky jako vložku a vývar pro upravení konzistence hrachové polévky.
Uvařený hrách prolisujeme přes cedník, popřípadě pasírku. Vzniklé pyré povolíme do konzistence vývarem z uzeného masa. Polévku dochutíme příp. solí, třeným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vše zjemníme vychlazeným máslem.
Servírování: Nakrájené uzené maso orestujeme na sádle v pánvi a doplníme jím polévku nalitou do nahřátého taliře.

Ingredience pro 10 porcí

Hrách zelený sušený 350 g
Máslo 82 % 200 g
Moravské uzené 80 600 g
Bobkový list 0,5 g
Pórek 100 g
Celer 100 g
Mrkev 100 g
Cibule 300 g
Majoránka čerstvá 30 g
Česnek 80 g
Vývar z uzeného masa 800 g
Sádlo 150 g