Východočeské smaženky
Výrobní postup
Příprava jablek (cca 15 minut)
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky. Ochutíme je skořicí, vanilínovým cukrem, citronovou šťávou a cukrem.
Příprava těsta (cca 45 minut)
Den předem uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Při zadělávání bramborového těsta promícháme nejprve brambory s moukou a poté přidáme vejce a sůl. Těsto zaděláváme po částech.
Příprava smaženek (cca 15 minut)
Bramborové těsto vyválíme na pomoučněném stole nebo silikonovém válu na 5 mm vysoký plát. Pomocí kulatého tvořítka o Ø 8 cm vykrojíme kolečka. Na 1/2 množství koleček a na jejich střed položíme ochucená jablka. Okraje potřeme vejcem a přiklopíme je zbývajícími kolečky. Okraje vzniklých taštiček prsty mírně přitlačíme, aby se spojily. Taštičky smažíme na oleji při teplotě 160 °C dozlatova. Po usmažení je necháme okapat na kuchyňském papíře.
Servírování
Při servírování je můžeme překrajovat, posypeme je moučkovým cukrem a přeložíme je na připravený talíř. Dezert vhodně doplníme čerstvou meduňkou a čerstvým jablkem.
Ingredience pro 10 porcí
Těsto: | ↓ | |
---|---|---|
Brambory pozdní konzumní neprané | 1000 g | |
Mouka polohrubá | 400 g | |
Vejce | 50 g | |
Sůl kamenná | 15 g | |
Náplň: | ↓ | |
Jablko | 1000 g | |
Vanilínový cukr | 30 g | |
Citron na šťávu | 50 g | |
Cukr krystal ARO | 100 g | |
Skořice mletá | 2 g | |
Olej na smažení | 500 g | |
Doplňky: | ↓ | |
Cukr moučka ARO | 50 g | |
Meduňka čerstvá | 10 g |