Velikonoční bochánky
V misce si ohřejeme trochu vody na cca 26 stupňů, vsypeme do ní rozdrobené droždí a pečlivě promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do druhé nádoby vlijeme mléko, přidáme kousky či pecky čokolády a společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout.
Na přípravu těsta si připravíme mouku, koření, cukr, přidáme vejce, kvásek a vše opatrně promícháme. Do těsta přilijeme rozpuštěnou čokoládu a zaděláme do hladka. Hutné těsto posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme dvě hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyndáme na vál, pořádně propracujeme, přidáme sušené ovoce a hněteme dalších několik minut. Troubu předehřejeme na 190°. Těsto rozdělíme na 12 kousků a z jednotlivých dílů vytvarujeme kuličky, které pak vložíme do předem vymazaného pekáče. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.
Mezitím si připravíme směs na dekoraci bochánků. Do misky nasypeme hladkou mouku a ředíme vodou do té doby, než vznikne hustá pasta. Vykynuté bochánky potřeme vajíčkem s trochou mléka a moučnou pastou na ně uděláme křížek.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. Během pečení si přichystáme cukrovou glazuru, což je rozpuštěný moučkový cukr s několika lžícemi vody. Ihned po vyndání bochánků z trouby je ještě horké potřeme cukrovou glazurou. Podáváme po vychladnutí.
Videorecept
Ingredience pro
Mouka polohrubá | 500 g | |
---|---|---|
Sůl | 2 lžičky | |
Droždí | 16 g | |
Skořice mletá | 4 lžičky | |
Čerstvě nastoruhaný muškátový oříšek | 2 lžičky | |
Čerstvě nastoruhaný zázvor | 1 lžička | |
Cukr třtinový tmavý | 100 g | |
Sušené ovoce (rybíz, třešně, dle chuti) | 150 g | |
Čokoláda 70 % | 160 g | |
Máslo 82 % | 50 g | |
Mléko | 150 ml | |
Voda | 75 ml | |
Vejce | 1 velké (+1 na potření) | |
Guacamole: vlastní výroba | ↓ | |
Mouka | 3 lžičky | |
Voda | 2 lžičky |