Velikonoční bochánky

Doba přípravyneuvedeno
Náročnostneuvedeno
Velikonoční bochánky

V misce si ohřejeme trochu vody na cca 26 stupňů, vsypeme do ní rozdrobené droždí a pečlivě promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do druhé nádoby vlijeme mléko, přidáme kousky či pecky čokolády a společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout. 

Na přípravu těsta si připravíme mouku, koření, cukr, přidáme vejce, kvásek a vše opatrně promícháme. Do těsta přilijeme rozpuštěnou čokoládu a zaděláme do hladka. Hutné těsto posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme dvě hodiny kynout. 
Vykynuté těsto vyndáme na vál, pořádně propracujeme, přidáme sušené ovoce a hněteme dalších několik minut. Troubu předehřejeme na 190°. Těsto rozdělíme na 12 kousků a z jednotlivých dílů vytvarujeme kuličky, které pak vložíme do předem vymazaného pekáče. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. 

Mezitím si připravíme směs na dekoraci bochánků. Do misky nasypeme hladkou mouku a ředíme vodou do té doby, než vznikne hustá pasta. Vykynuté bochánky potřeme vajíčkem s trochou mléka a moučnou pastou na ně uděláme křížek. 

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. Během pečení si přichystáme cukrovou glazuru, což je rozpuštěný moučkový cukr s několika lžícemi vody. Ihned po vyndání bochánků z trouby je ještě horké potřeme cukrovou glazurou. Podáváme po vychladnutí.

Videorecept

Ingredience pro

Mouka polohrubá 500 g
Sůl 2 lžičky
Droždí 16 g
Skořice mletá 4 lžičky
Čerstvě nastoruhaný muškátový oříšek 2 lžičky
Čerstvě nastoruhaný zázvor 1 lžička
Cukr třtinový tmavý 100 g
Sušené ovoce (rybíz, třešně, dle chuti) 150 g
Čokoláda 70 % 160 g
Máslo 82 % 50 g
Mléko 150 ml
Voda 75 ml
Vejce 1 velké (+1 na potření)
Guacamole: vlastní výroba
Mouka 3 lžičky
Voda 2 lžičky