Velikonoční beránek
Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Beránkovou formu vymažte máslem a pečlivě vysypte polohrubou moukou. Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr utřete do pěny. Poté pomalu přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a mouku. Důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience hezky spojily.
Ze všech pěti bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do vymazané formy pár milimetrů pod okraj, aby Vám nevyběhl a vložte to trouby. Beránka pečte zhruba 40 minut, těsto se Vám krásně rozvoní. O tom, zda je dobře upečený, se přesvědčíte pomocí špejle - pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo.
Formu vyjměte z trouby a ještě horkou zabalte do vlhké utěrky. Beránka vyklopte až poté, co zcela vychladne, předejdete tak jeho deformaci. Na talíři jej zasypte moučkovým cukrem a z rozinek mu udělejte oči.
Ingredience pro 10 porcí
Mouka polohrubá | 300 g | |
---|---|---|
Žloutek | 5 ks | |
Vaječné bílky | 5 ks | |
Vejce | 2 ks | |
Vanilkový cukr | 20 g | |
Cukr krupice ARO | 250 g | |
Citron na šťávu | | |
Citron na kůru | | |
Máslo na vymazání formy | | |
Cukr moučkový (na posypání) | | |
Rozinky | 2 ks |