Pomalu pečený vepřový bůček s jáhlami a zelím z řepy na medu
Výrobní postup
Vepřový bok naložíme do hrubozrnné soli přes noc a přidáme malou část koření. Tím odebereme přebytečnou krev, která by se nám nechtěně dostala později do vývaru.
Maso poté vyjmeme ze soli a opláchneme (zbylou sůl můžeme 3× dále použít). Maso plně ponoříme kůží nahoru do vody v děrované gastro nádobě, která přesně pasuje do hlubší plné gastro nádoby. V ní pak bude očištěná kořenová zelenina a koření. Pečeme tak celé zakryté poklicí či alobalem přes noc v troubě na 80 °C 10 hodin. Hotové maso necháme častečně zchladnout a opatrně vyjmeme z teplého vývaru (bude se téměř rozpadat, a tak šikovně podeberte plošně). Přeložte na čistý plech kůží nahoru. Přikryjte pečicím papírem a zatižte dalším plechem s cca 3 kg váhy. Nechte vychladnout přes noc. Pak kůži masa nařezejte na kostičky a na požadované porce. Následně dané porce opečte osolené nejprve kůží dolů na rozehřáté lehce omaštěné pánvi na pečicím papíru dozlatova s následným prohřátím v troubě.
Šťávu, vývar z masa (část vývaru si ponechte na uvaření jáhel) pečlivě svaříte na minimum, co to jde, aby nebyl přesolen. Při servisu každou porci rozehřejeme porcí vývaru, přidáme lžíčku demi glace a zjemníme troškou zatuhlého másla. Dosolíme a servírujeme s masem.
Jáhly několikrát propláchneme vodou a poté je uvaříme v části vepřového vývaru doměkka. Při servisu si orestujeme najemno krájenou šalotku (nebo šalotkový konfit), přidáme uvařené jáhly a zjemníme máslem. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku.
Zelí z červené řepy – Červenou řepu si oloupeme a nakrájíme na nudličky. Slaninu si nakrájíme na nudličky a zlehka orestujeme. Přidáme na nudličky krájenou cibuli a znovu orestujeme doměkka. Přidáme med, červený vinný ocet, sůl a trochu vepřového vývaru. Řepu tak dusíme doměkka pod pokličkou. Dále postupujeme jako u klasické přípravy zelí.
Servírování
Rozpečené maso servírujeme na nahřátém talíři spolu s ohřátým řepným zelím na medu, ochucenými jáhlami, doplněné o lahodnou přírodní štávu.
Ingredience pro 10 porcí
Uzený vepřový bok bez kosti | 2500 g | |
---|---|---|
Cibule | 170 g | |
Mrkev karotka praná | 200 g | |
Celer | 200 g | |
Celer | 200 g | |
Demi glace | 70 ml | |
Vinný červený ocet | 150 ml | |
Máslo 82 % | 120 g | |
Mořská sůl | 8 g | |
Med | 180 g | |
Červená řepa | 1200 g | |
Pažitka | 8 g | |
Slanina anglická | 300 g | |
Bobkový list | 0,5 g | |
Nové koření celé | 0,5 g | |
Pepř černý celý | 1 g | |
Hřebíček | 0,3 g | |
Jáhly sušené | 600 g | |
Šalotka | 200 g | |
Hrubozrnná sůl | 150 g |