Plněné brambory se špenátem a sýrem Gorgonzola
Příprava brambor:
Brambory důkladně omyjte a propíchejte vidličkou. Zabalte je do alobalu a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia po dobu asi 45-60 minut, nebo dokud nejsou měkké.
Příprava špenátu:
Omyjte ho a zbavte ho hrubých stonků. Pokud používáte zmražený špenát, rozmrazte ho a zbavte přebytečné vody. Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte špenát a restujte, dokud nezměkne. Osolte a opepřete dle chuti.
Příprava směsi:
Ve velké míse smíchejte špenátovou směs se sýrem Gorgonzola a případně smetanou na vaření. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou a krémovou konzistenci. Můžete také přidat bramborové pyré z vydlabaných brambor.
Naplnění brambor:
Po upečení brambor je nechte trochu vychladnout, aby byly snadněji oškrábané. Poté každou bramboru rozkrojte na polovinu a opatrně vydlabejte vnitřní část, aby vznikl prostor na náplň. Naplňte brambory rovnoměrně špenátovou směsí.
Dokončení:
Naplněné brambory posypte nastrouhaným parmazánem a dejte péct do trouby při 180 stupních Celsia po dobu asi 10-15 minut, dokud není sýr rozpuštěný a lehce zlatavý. Před podáváním ozdobte podávejte teplé.
Tímto způsobem dostanete lahodné plněné brambory se špenátem a sýrem Gorgonzola, které budou skvělou volbou pro vaši rodinu či hosty. Dobrou chuť!
Ingredience pro 2
Listový špenát | 200 g | |
---|---|---|
Cibule | 1/2 | |
Česnek | dva stroužky | |
Studené máslo | 2 lžíce | |
Smetana 30 % | 1/4 šálku | |
Parmazán | na ozdobu | |
Sýr Gorgonzola | 100 g | |
Brambory | 4 kusy |