Plněné brambory se špenátem a sýrem Gorgonzola

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Plněné brambory se špenátem a sýrem Gorgonzola

Příprava brambor:

Brambory důkladně omyjte a propíchejte vidličkou. Zabalte je do alobalu a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia po dobu asi 45-60 minut, nebo dokud nejsou měkké.

Příprava špenátu:

Omyjte ho a zbavte ho hrubých stonků. Pokud používáte zmražený špenát, rozmrazte ho a zbavte přebytečné vody. Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte špenát a restujte, dokud nezměkne. Osolte a opepřete dle chuti.

Příprava směsi:

Ve velké míse smíchejte špenátovou směs se sýrem Gorgonzola a případně smetanou na vaření. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou a krémovou konzistenci. Můžete také přidat bramborové pyré z vydlabaných brambor.

Naplnění brambor:

Po upečení brambor je nechte trochu vychladnout, aby byly snadněji oškrábané. Poté každou bramboru rozkrojte na polovinu a opatrně vydlabejte vnitřní část, aby vznikl prostor na náplň. Naplňte brambory rovnoměrně špenátovou směsí.

Dokončení:

Naplněné brambory posypte nastrouhaným parmazánem a dejte péct do trouby při 180 stupních Celsia po dobu asi 10-15 minut, dokud není sýr rozpuštěný a lehce zlatavý. Před podáváním ozdobte podávejte teplé.
Tímto způsobem dostanete lahodné plněné brambory se špenátem a sýrem Gorgonzola, které budou skvělou volbou pro vaši rodinu či hosty. Dobrou chuť!

Ingredience pro 2

Listový špenát 200 g
Cibule 1/2
Česnek dva stroužky
Studené máslo 2 lžíce
Smetana 30 % 1/4 šálku
Parmazán na ozdobu
Sýr Gorgonzola 100 g
Brambory 4 kusy