Pečená kachní prsa s červeným zelím
Červené zelí nakrájíme na nudličky (cca 5 mm silné) a spaříme je v osolené vodě na skus.
Na malé kostičky nakrájenou slaninu roztavíme, přidáme nadrobno krájenou cibuli a lehce orestujeme dosklovata.
Do směsi přidáme cukr, vinný ocet, víno, šťávu z pomerančů a koření a vše svaříme.
Poté do směsi přidáme červené zelí. Promícháme ho se základem a necháme odležet cca 10 minut, aby nasáklo chuť základu. Nakonec zelí zjemníme máslem a případně ho dosolíme.
Kachní prsa nacizelujeme ostrým nožem (kůži s tukem lehce nakrojíme na proužky) a pozvolna je opečeme na suché pánvi kůží dolů (neobracíme je).
Po zhruba 8 minutách přidáme máslo a prsa osolíme. Máslem maso vytemperujeme a poté přeložíme do trouby předehřáté na 60°C odpočinout po dobu cca 8 minut.
Odpočinuté maso nakrajíme na plátky, dosolíme a servírujeme spolu s červeným zelím.
Video
Ingredience pro 10 porcí
Kachní prsa s kůží | 1 500 g | |
---|---|---|
Červené hlávkové zelí | 1 500 g | |
Červené víno, suché | 200 ml | |
Vinný bílý ocet | 100 ml | |
Pomeranče na šťávu | 300 g | |
Slanina bez kůže | 200 g | |
Cibule bílá | 200 g | |
Máslo 82 % | 200 g | |
Cukr třtinový tmavý | 150 g | |
Brusinky kompotované | 40 ml | |
Sůl kamenná | 15 g | |
Mořská sůl | 10 g | |
Celé koření (hřebíček, badyán, skořice) | |