Pečená husa s brambory na kyselo

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Pečená husa s brambory na kyselo

Příprava masa (cca 120 minut)
Nejdříve zkontrolujeme, zda je husa dobře očištěná, omyjeme ji. Poté husu osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C cca 90 minut. Během pečení husu podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na huse zlatavá a křupavá. Pečenou husu vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí. Husu porcujeme a částečně vykošťujeme po vychladnutí. Na porci vždy dáváme část prsa a stehna. Při servírování ji rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.

Brambory na kyselo (cca 30 minut)
Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hranoly. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější nudličky. Sterilované zelí odcedíme, prohřejeme a dle potřeby dochutíme cukrem. Na pánvi rozehřejeme husí sádlo a orestujeme na něm brambory, které ochutíme solí. Následně přidáme teplé zelí, rozpečenou anglickou slaninu a vše promícháme. 

Servírování

Na teplý talíř k levé straně naaranžujeme brambory na kyselo doplněné snítkou petržele, k pravé straně servírujeme část husího stehna a řezy z husích prsou, které podlijeme šťávou.

Ingredience pro 10 porcí

Maso a šťáva:
Husa 4000 g
Sůl kamenná 30 g
Kmín celý 1 g
Mouka 40 g
Kuřecí vývar 600 g
Výpek z husy  
Brambory na kyselo:
Brambory varný typ B 2000 g
Zelí Znojmia 500 g
Slanina anglická 150 g
Petržel hladkolistá 15 g
Cukr krupice ARO 20 g
Sůl kamenná 20 g
Husí sádlo z pečení