Pečená husa s brambory na kyselo
Příprava masa (cca 120 minut)
Nejdříve zkontrolujeme, zda je husa dobře očištěná, omyjeme ji. Poté husu osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C cca 90 minut. Během pečení husu podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na huse zlatavá a křupavá. Pečenou husu vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí. Husu porcujeme a částečně vykošťujeme po vychladnutí. Na porci vždy dáváme část prsa a stehna. Při servírování ji rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.
Brambory na kyselo (cca 30 minut)
Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hranoly. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější nudličky. Sterilované zelí odcedíme, prohřejeme a dle potřeby dochutíme cukrem. Na pánvi rozehřejeme husí sádlo a orestujeme na něm brambory, které ochutíme solí. Následně přidáme teplé zelí, rozpečenou anglickou slaninu a vše promícháme.
Servírování
Na teplý talíř k levé straně naaranžujeme brambory na kyselo doplněné snítkou petržele, k pravé straně servírujeme část husího stehna a řezy z husích prsou, které podlijeme šťávou.
Ingredience pro 10 porcí
Maso a šťáva: | ↓ | |
---|---|---|
Husa | 4000 g | |
Sůl kamenná | 30 g | |
Kmín celý | 1 g | |
Mouka | 40 g | |
Kuřecí vývar | 600 g | |
Výpek z husy | | |
Brambory na kyselo: | ↓ | |
Brambory varný typ B | 2000 g | |
Zelí Znojmia | 500 g | |
Slanina anglická | 150 g | |
Petržel hladkolistá | 15 g | |
Cukr krupice ARO | 20 g | |
Sůl kamenná | 20 g | |
Husí sádlo z pečení | |