Nicoise salát s čerstvým tuňákem
Příprava dresinku (cca 7 minut)
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Do vyšší nádoby nalijeme olivový olej, přidáme dijonskou hořčici, nakrájenou cibuli s česnekem, vinný ocet a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Příprava tuňáka (cca 40 minut)
Dobře vychlazeného tuňáka očistíme a vykrojíme váleček, který zabalíme do potravinové fólie, dobře zatáhneme a necháme asi 30 minut v chladničce. Dobře vychlazený váleček nakrájíme na požadované plátky, které neoddělujeme, odstraníme z nich fólii a po obvodu váleček rovnoměrně opečeme.
Příprava salátu (cca 30 minut)
Dobře omyté brambůrky vložíme na pečící papír a pečeme asi 15 minut v troubě na 160°C. Jemné fazolky na koncích zkrojíme a krátce spaříme v zeleninovém vývaru "na skus". Po vyjmutí je vložíme do studené vody. Fazolky si tak uchovají krásně zelenou barvu. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíku. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.
Servírování
Na studený talíř postupně naaranžujeme veškerou zeleninu, a to od nejtvrdší až po nejkřehčí. Nejdříve pokládáme brambůrky, rajčata, fazolky, cibuli, pak přijdou na řadu listy salátů, olivy, kapary, jarní cibulka a lístky petržele. Opečené plátky tuňáka pokapeme olivovým olejem a přiložíme k salátu. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.
Ingredience pro 10 porcí
Salát: | ↓ | |
---|---|---|
Brambůrky lahůdkové | 450 g | |
Fazolky jemné | 100 g | |
Rajčata | 400 g | |
Kapary sterilované | 40 g | |
Cibule červená | 80 g | |
Olivy černé s peckou sterilované | 100 g | |
Cibule lahůdková | 70 g | |
Salát římský | 150 g | |
Salát ledový | 100 g | |
Vejce | 200 g | |
Petržel listová | 25 g | |
Ančovičky sterilované | 100 g | |
Zeleninový vývar (vlastní výroba) | 200 g | |
Tuňák chlazený | 500 g | |
Dresink: | ↓ | |
Extra panenský olivový olej | 350 g | |
Cibule bílá | 100 g | |
Hořčice dijonská, francouzská | 50 g | |
Pepř černý celý | g |