Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Krůtí prso
Z krůtích prsou vykrojíme podélně stejnoměrné válce, které následně zdrezírujeme provázkem do pravidelného tvaru – válečku.

Brambor
Neoloupané brambory důkladně opláchneme a uvaříme v kuřecím vývaru na skus. Po vychladnutí je nakrájíme na čtvrtky.

Kedluben
Oloupeme a nakrájíme na hrubé nudličky.

Maso
Připravené válečky masa ponecháme před vlastní tepelnou úpravou odpočinout v pokojové teplotě, následně opečeme na másle dozlatova a osolíme. Maso přeložíme do předehřáté trouby a pečeme s pomocí teplotní sondy na max. 140 °C na konečnou středovou teplotu 69 °C. Poté maso přeložíme do udržovací teplotní skříně.

Příloha
Najemno krájenou šalotku si zpěníme na výpeku z masa. Osolíme, přidáme nakrájené kedlubny, zastříkneme bílým vínem a necháme lehce celé odvařit. Přidáme vývar, smetanu a svaříme na hustší konzistenci. Ke konci sváření přidáme překrojené brambory, zjemníme máslem a přihodíme nakrájenou jarní cibulku. Ihned servírujeme.

Servírování

Připravenou přílohu ihned servírujeme na nahřátém talíři a doplníme ji o maso, které zbavíme před nakrájením provázku.

Ingredience pro 10 porcí

Krůtí prsa 2 000 g
Brambory 800 g
Kedluben 800 g
Jarní cibulka 50 g
500 ml
Máslo 82 % 200 g
Sůl 8 g
Šalotka 150 g
Kuřecí vývar 200 ml
Bílé víno 60 ml