Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem
Krůtí prso
Z krůtích prsou vykrojíme podélně stejnoměrné válce, které následně zdrezírujeme provázkem do pravidelného tvaru – válečku.
Brambor
Neoloupané brambory důkladně opláchneme a uvaříme v kuřecím vývaru na skus. Po vychladnutí je nakrájíme na čtvrtky.
Kedluben
Oloupeme a nakrájíme na hrubé nudličky.
Maso
Připravené válečky masa ponecháme před vlastní tepelnou úpravou odpočinout v pokojové teplotě, následně opečeme na másle dozlatova a osolíme. Maso přeložíme do předehřáté trouby a pečeme s pomocí teplotní sondy na max. 140 °C na konečnou středovou teplotu 69 °C. Poté maso přeložíme do udržovací teplotní skříně.
Příloha
Najemno krájenou šalotku si zpěníme na výpeku z masa. Osolíme, přidáme nakrájené kedlubny, zastříkneme bílým vínem a necháme lehce celé odvařit. Přidáme vývar, smetanu a svaříme na hustší konzistenci. Ke konci sváření přidáme překrojené brambory, zjemníme máslem a přihodíme nakrájenou jarní cibulku. Ihned servírujeme.
Servírování
Připravenou přílohu ihned servírujeme na nahřátém talíři a doplníme ji o maso, které zbavíme před nakrájením provázku.
Ingredience pro 10 porcí
Krůtí prsa | 2 000 g | |
---|---|---|
Brambory | 800 g | |
Kedluben | 800 g | |
Jarní cibulka | 50 g | |
500 ml | ||
Máslo 82 % | 200 g | |
Sůl | 8 g | |
Šalotka | 150 g | |
Kuřecí vývar | 200 ml | |
Bílé víno | 60 ml |