Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem

Příprava krupicových flameri (cca 30 minut)
Do kastrůlku s mlékem nalámeme čokoládu, ochutíme solí, cukrem, zrnky čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Postupně přisypáváme krupičku a mícháme. Vznikne nám hustá kaše, kterou musíme asi 2 minuty vařit. Následně je za občasného míchání zchladíme, aby jejich konzistence zůstala vláčná. Z bílků si ušleháme pevný sníh a do vychlazených flameri je vmícháme. Připravíme si silikonové formy, na jejichž dno položíme kulatý piškot. Připravenou hmotu na flameri vložíme do formy pomocí cukrářského sáčku. Hotové flameri dáme do chladničky a necháme ztuhnout. Dle potřeby odebíráme a servírujeme.

Příprava jáhelníku (cca 30 minut)
Jáhly přebereme, několikrát propláchneme horkou vodou, poté je zalijeme mlékem ochuceným solí a uvaříme hustou kaši. Do teplé kaše vmícháme máslo, zrnka čerstvé vanilky a za občasného míchání ji vychladíme. Do vychlazené kaše vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, vyšlehané žloutky a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků ochucený cukrem. Do připravených silikonových forem vložíme hmotu cukrářským sáčkem, na ni poskládáme rozmražené půlky švestek a vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 10 minut. Upečené jahelníky necháme vychladnout a následně vyjmeme z forem. Při servírování je regenerujeme a sypeme moučkovým cukrem.

Jogurtová omáčka (cca 5 minut)
Tučný tvaroh v misce smícháme s jogurtem, ochutíme zrnky čerstvé vanilky, cukrem a mletým mákem. Konzistenci můžeme upravit mlékem, záleží na obsahu vody v  jogurtu a tvarohu.

Servírování

Na talíř k levé straně položíme chlazené flameri, k pravé straně vlahý jáhelník posypaný moučkovým cukrem. Kapkami jogurtové omáčky rozmístěnými po zbývající ploše talíře dekorujeme dezert. Mezi kapky položíme lístky čerstvé máty.

Ingredience pro 10 porcí

Krupicové flameri:
Čokoláda 70 % 100 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 750 g
Cukr krupice ARO 150 g
Vanilkový lusk čerstvý 0,2 g
Krupička jemná 120 g
Bílky pasterované 75 g
Dětské piškoty Opavia 100 g
Jáhelník:
Jáhly 120 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 300 g
Sůl kamenná 0,5 g
Máslo 82 % 60 g
Vejce 50 g
Žloutek 25 g
Vanilkový lusk čerstvý 0,2 g
Citron na kůru 30 g
Cukr krupice (do bílků) 25 g
Skořice mletá 0,05 g
Švestky mražené, půlené 200 g