Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem
Příprava krupicových flameri (cca 30 minut)
Do kastrůlku s mlékem nalámeme čokoládu, ochutíme solí, cukrem, zrnky čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Postupně přisypáváme krupičku a mícháme. Vznikne nám hustá kaše, kterou musíme asi 2 minuty vařit. Následně je za občasného míchání zchladíme, aby jejich konzistence zůstala vláčná. Z bílků si ušleháme pevný sníh a do vychlazených flameri je vmícháme. Připravíme si silikonové formy, na jejichž dno položíme kulatý piškot. Připravenou hmotu na flameri vložíme do formy pomocí cukrářského sáčku. Hotové flameri dáme do chladničky a necháme ztuhnout. Dle potřeby odebíráme a servírujeme.
Příprava jáhelníku (cca 30 minut)
Jáhly přebereme, několikrát propláchneme horkou vodou, poté je zalijeme mlékem ochuceným solí a uvaříme hustou kaši. Do teplé kaše vmícháme máslo, zrnka čerstvé vanilky a za občasného míchání ji vychladíme. Do vychlazené kaše vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, vyšlehané žloutky a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků ochucený cukrem. Do připravených silikonových forem vložíme hmotu cukrářským sáčkem, na ni poskládáme rozmražené půlky švestek a vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 10 minut. Upečené jahelníky necháme vychladnout a následně vyjmeme z forem. Při servírování je regenerujeme a sypeme moučkovým cukrem.
Jogurtová omáčka (cca 5 minut)
Tučný tvaroh v misce smícháme s jogurtem, ochutíme zrnky čerstvé vanilky, cukrem a mletým mákem. Konzistenci můžeme upravit mlékem, záleží na obsahu vody v jogurtu a tvarohu.
Servírování
Na talíř k levé straně položíme chlazené flameri, k pravé straně vlahý jáhelník posypaný moučkovým cukrem. Kapkami jogurtové omáčky rozmístěnými po zbývající ploše talíře dekorujeme dezert. Mezi kapky položíme lístky čerstvé máty.
Ingredience pro 10 porcí
Krupicové flameri: | ↓ | |
---|---|---|
Čokoláda 70 % | 100 g | |
Mléko trvanlivé 1,5 % | 750 g | |
Cukr krupice ARO | 150 g | |
Vanilkový lusk čerstvý | 0,2 g | |
Krupička jemná | 120 g | |
Bílky pasterované | 75 g | |
Dětské piškoty Opavia | 100 g | |
Jáhelník: | ↓ | |
Jáhly | 120 g | |
Mléko trvanlivé 1,5 % | 300 g | |
Sůl kamenná | 0,5 g | |
Máslo 82 % | 60 g | |
Vejce | 50 g | |
Žloutek | 25 g | |
Vanilkový lusk čerstvý | 0,2 g | |
Citron na kůru | 30 g | |
Cukr krupice (do bílků) | 25 g | |
Skořice mletá | 0,05 g | |
Švestky mražené, půlené | 200 g |