Konfitované telecí líčko s fazolkami nakyselo
Příprava líček, nakládání
Omytá, očištěná líčka vcelku zalijeme červeným vínem, přidáme mletý pepř, bylinky, česnek a trochu kořenové zeleniny. Necháme plně ponořené naložit 1 den.
Líčka
Druhý den maso vyjmeme z marinády a osušíme jej (marinádu si ponecháme na pozdější použití). Zbylou, očištěnou, kořenovou zeleninu s cibulí nakrájíme na kusy cca 1cm a orestujeme ji v pánvi na sádle do lehce nahnědlé barvy. Zeleninu na chvilku vyjmeme a přidáme líčka, která opečeme do hnědé barvy. Zeleninu vrátíme k masu, krátce zarestujeme a přendáme do pekáče. Zalijeme celé teplým vepřovým sádlem. Přidáme koření uzavřené v sítku na koření a přidáme i zcezenou zeleninu z marinády. Líčka tak pomalu pečeme (konfitujeme) plně ponořená v tuku pod alobalem na max. 100°C do úplného změknutí masa. Maso ponecháme v sádle skoro vychladnout aby nasáklo lepší chuť. Mezitím si svaříme vinnou marinádu do sirupu. Maso vyjmeme a zalijeme jej úplně svařeným vínem z marinády. Vzniklá přírodní šťáva nám jakoby obalí kusy líček, není tekoucí.
Příprava fazolek
Zelené fazolky omyjeme a odkrojíme jejich konec u stopky. Očištěné fazolky krátce spaříme ve vroucí vodě, jen tak, aby zůstaly "na skus". Pak je vyndáme a hned zchladíme ve studené vodě, aby neztratily krásně zelenou barvu. Mouku si mezitím orestujeme na másle dorůžova, zalijeme ji mlékem, přidáme vývar, bobkový list a nové koření. Metličkou rozšleháme do hladka, osolíme a prováříme asi 10 minut. Vznikne nám hustá bílá omáčka, kterou po provaření přecedíme. Přidáme rozvar z cukru a vinného octa, svaříme. Přidáme smetanu a máslo na zjemnění omáčky. Oloupané, omyté brambory nakrájíme na 0,5 cm silné hranolky a uvaříme je ve vodě do měkka. Uvařené brambory přidáme do omáčky. Poté zvlášt na pánvi orestujeme anglickou slaninu (krájená na nudličky asi 0,5 cm) spolu se spařenými fazolkami vše dosolíme a dopepříme.
Servírování
Fazolky včetně brambor a slaniny esteticky rozdělíme po ploše talíře a podlijeme omáčkou. Prohřátá telecí líčka položíme na střed talíře. Hotový pokrm doplníme snítkou čerstvých bylinek.
Ingredience pro 10 porcí
Telecí líčko | 2 000 g | |
---|---|---|
Mrkev | 150 g | |
Celer bulvový | 150 g | |
Vepřové sádlo | 1 000 g | |
Slanina anglická | 200 g | |
Pepř černý celý | 1 g | |
Bobkový list | 1 g | |
Sůl | 20 g | |
Červené víno Merlot | 200 ml | |
Fazolky zelené čerstvé - jemné | 750 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Mouka ARO | 80 g | |
Cukr třtinový tmavý | 50 g | |
Vinný bílý ocet | 50 ml | |
Cibule | 130 g | |
Brambory varný typ B | 700 g | |
Mléko polotučné | 200 ml | |
Pórek | 180 g | |
Česnek | 100 g | |
Hovězí vývar, vlastní výroba | 2 000 ml |