Konfitovaná krkovice v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem
Vepřovou krkovici zdrezírujeme provázkem a naložíme do hrubozrnné soli a česneku, nejlépe přes noc. Druhý den ji omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi ze všech stran. Vepřové sádlo rozehřejeme, přidáme snítky rozmarýnu, stroužky česneku. Do sádla vložíme opečenou krkovici následně konfitujeme v troubě vyhřáté na 90 °C. Nádobu s masem přikryjeme poklicí a konfitujeme doměkka - asi 3,5 hodiny.
Oloupané brambory uvaříme úplně doměkka a prolisujeme na pyré. Krupky propláchneme a uvaříme v dostatečném množství vody doměkka. Pak je propláchneme v cedníku necháme odkapat. Bramborové pyré smícháme s vařenými krupkami, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla a tím kaši zjemníme. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky a usmažíme v oleji dozlatova. Smažíme ji po částech, aby se nám dobře prosmažila. Usmaženou cibuli necháme odkapat na papírové utěrce a doplníme s ní pokrm při servírování.
Listový špenát pečlivě přebereme a omyjeme, abychom ho zbavili nečistot. Necháme ho odkapat na cedníku.Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm na drobno nakrájenou šalotku a plátky česneku. Pak přidáme listový špenát a pouze ho na pánvi prohřejeme. Dochutíme solí. Jakmile špenát zmenší svůj objem, ihned jej servírujeme.
Servírování:
Na nahřátý talíř dáme na levou stranu nok nastavované kaše, k pravé straně ukrojený plátek konfitované krkovice a do popředí listový špenát. Nastavovanou kaši lehce přelijeme sádlem z konfitování a posypeme smaženou cibulkou. Pokrm můžeme doplnit konfitovanými stroužky česneku.
Ingredience pro 10 porcí
Vepřová krkovice bez kosti | 2000 g | |
---|---|---|
Máslo 82 % | 200 g | |
Listový špenát | 1000 g | |
Olej na smažení | 300 ml | |
Cibule žlutá | 300 g | |
Majoránka čerstvá | 20 g | |
Brambory varný typ C | 600 g | |
Krupky trhané | 200 g | |
Česnek | 100 g | |
Hrubozrnná sůl | 500 g | |
Rozmarýn čerstvý | 30 g | |
Vepřové sádlo | 1000 g | |
Šalotka | 70 g |