Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou
Vepřové koleno
Koleno uvaříme doměkka v osolené vodě s kořením a částí zeleniny. Uvařené maso necháme vychladnout a nakrájíme je na kostičky. Vývar přecedíme a použijeme k přípravě nádivky.
Nádivka
Rohlíky natrháme na kousky, nastrouháme na ně trochu másla a rozpečeme je dosucha v troubě vyhřáté na 170 °C. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvi dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené vepřové koleno. Celé orestujeme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a promícháme s opečenými rohlíky. Přidáme oprané, nahrubo sekané kopřivy a žloutky rozšlehané s mlékem a smetanou. Konzistenci nádivky vylepšíme vmícháním vychladlého vývaru z kolena a ušlehanými vaječnými bílky. Celé ještě jednou promícháme a přendáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 min.
Bramborová kaše
Celé, oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Po uvaření brambory ihned scedíme a propasírujeme pasírovačkou. Přidáme vařící smetanu, mléko, dosolíme a vymícháme metlou dohladka. Nakonec přidáme naměklé máslo a vyšleháme. Udržujeme při teplotě nad 65 °C.
Jehněčí kotletky
Kosti u kotletek očistíme nožem od všech blan. Před tepelnou úpravou je ponecháme odležet v pokojové teplotě. Maso pak zprudka opečeme ze všech stran na minimálním množství oleje a přendáme je na pečicí plech do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme se sondou zapíchnutou uprostřed masa do doby, kdy bude vnitřní teplota masa 58 °C. Poté maso přendáme do tepelné skřínky a při 65 °C je necháme odpočinout (min. 10 min., max. 180 min.). Do výpeku na pánvi přidáme šťávu z pečení a vmícháme do ní na poslední chvíli malé kousky vychlazeného másla (pro zahuštění), dosolíme, přecedíme přes jemný cedník a už dále nevaříme.
Ingredience pro 10 porcí
Jehněčí kotletky | 2400 g | |
---|---|---|
Rohlík | 800 g | |
Vepřové koleno | 400 g | |
Slanina anglická | 100 g | |
Sůl | 7 g | |
Muškátový oříšek | 0,5 g | |
Kopřivové listy | 90 g | |
Cibule | 150 g | |
Vejce | 120 g | |
Mléko | 80 ml | |
Pepř černý mletý | 1 g | |
160 g | ||
Máslo 82 % | 220 g | |
Strouhanka | 10 g | |
Vývar z kolena | 100 ml | |
Brambory varný typ B | 120 g | |
Mrkev | 80 g | |
Celer | 80 g | |
Nové koření celé | 0,5 g | |
Mořská sůl | 0,3 g |