Hanger steak, guacamole, trhané saláty s citronovou emulzí

Doba přípravy30 minut
Náročnostsnadná
Hanger steak, guacamole, trhané saláty s citronovou emulzí

Maso osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na steaky o hmotnosti 200 g. Na suché pánvi opečeme ze všech stran, jen aby se zatáhly povrchové bílkoviny. Správnou teplotu pánve zkontrolujeme dlaní nad pánví, musí z ní sálat teplo. Jakmile máme maso opečené, sundáme pánev z plotny, přidáme velkou lžíci rozměklého másla a osolíme jej solí Maldon. Máslo nám začne pěnit, barvit se do hněda a intenzivně vonět. Velkou lžicí nabíráme máslo a několikrát jej přeléváme přes opečený steak. Poté přendáme steak na pekáč s mřížkou a dopékáme jej v předem vyhřáté troubě na max. 150 °C cca 8 minut. Jemným tlakem prstu na maso zkontrolujeme stupeň propečenosti. Maso musí pružit, nesmí být pevné. Po upečení jej necháme ještě aspoň 5 minut odpočinout, aby nám šťáva nevytekla na prkénko po rozkrojení.

Guacamole: Zralá avokáda nakrojíme k pecce a rozdělíme na 2 části. Pecku vyjmeme a lžicí vydlabeme dužninu. Zlehka ji rozmícháme, aby nám zůstaly malé kousky. Přidáme najemno nakrájené feferonky, limetkovou šťávu, na malé kostičky nakrájená oloupaná rajčata a překrájený koriandr. Ochutíme solí, a vše zlehka smícháme.

Emulze: Do misky nalijeme trochu olivového oleje, osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu a vymícháme metličkou do zhoustnutí.

Servírování

Na připravený talíř položíme překrojený steak, do popředí talíře uděláme nok z guacamole a pokrm doplníme kytičkou trhaných salátů namarinovaných s emulzi.

Ingredience pro 10 porcí

Hanger U.S. – Flap meat 2000 g
Sůl 5 g
Máslo 82 % 100 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Guacamole: vlastní výroba
Avokádo 1000 g
Feferonka 20 g
Rajčata 200 g
Koriandr čerstvý 30 g
Limetky 100 g
Sůl 6 g
Třtinový cukr světlý 5 g