Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh

Příprava steaku
Kuřecí steaky si rozložíme na gastronádobu s papírovou utěrkou a necháme je „vydýchat“. Těsně před sevírováním je potřeme olivovým olejem a opečeme je kůží dolů dokřupava. Poté je obrátíme a ještě krátce opečeme. Steak nesmí být vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou solí, znovu pokapeme olivovým olejem a servírujeme.

Příprava hummusu
Cizrnu přebereme, propláchneme a zatopíme vodou. Namočením cizrny zkrátíme dobu vaření. Následně cizrnu vaříme doměkka. Po zavaření se z cizrny uvolní bílkoviny a na povrchu vytvoří pěnu, kterou naběračkou sbíráme, neboť ovlivní celkovou chuť cizrny. Po uvaření si malou mističku cizrny dáme stranou a použijeme ji na dekoraci servírovaných pokrmů. Zbylou cizrnu pak přeložíme do nádoby, přidáme překrájený česnek, sůl, pastu Tahin, olej, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Vše vymixujeme do hladké konzistence.

Příprava bulguru
Ochucený zeleninový vývar s olivovým olejem přivedeme k varu, přidáme bulgur a asi 2 minuty vaříme. Poté nádobu s bulgurem odstraníme z příkonu tepla, přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut pařit. Následně bulgur promícháme dvouzubou masovou vidličkou a necháme zchladnout.

Příprava salátu Tabouleh
Nejdříve si spaříme rajčata ve vroucí vodě, ihned je přeložíme do ledové vody a celá oloupeme. Oloupaná rajčata překrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jadřinec a výseče nakrájíme na pravidelné kostičky 5 mm velké. Omytou petržel a mátu osušíme, otrháme lístky a ty nakrájíme ostrým nožem na jemné nudličky. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na pravidelné kostičky 2 mm velké. Do mísy vložíme bulgur, kostičky rajčat, nudličky petržele a máty, sůl a vše lehce a krátce promícháme.

Příprava citronu
Omyté citrony překrojíme na poloviny a opečeme je na pečicím papíru. Při servírováním je přiložíme k pokrmu.

Servírování

Na talíř k levé straně rozetřeme hummus, který pokapeme olivovým olejem. K pravé straně na hummus přeložíme Tabouleh. Dokřupava opečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvařenou cizrnou a opečeným citronem doplníme celý pokrm.

Ingredience pro 10 porcí

Obalování a slepování:
Kuřecí vrchní stehenní plátek s kůží 1 500 g
Extra panenský olivový olej 100 g
Mořská sůl 3 g
Griliáš:
Cizrna 500 g
Sezamová pasta Tahin 100 g
Citron na šťávu 75 g
Česnek čerstvý 20 g
Extra panenský olivový olej 50 g
Pepř černý celý 1 g
Sůl kamenná 10 g
Salát Tabouleh:
Bulgur 250 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 400 g
Extra panenský olivový olej 40 g
Citron na šťávu 50 g
Petržel listová 300 g
Rajčata 500 g
Cibule červená 50 g