Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh
Příprava steaku
Kuřecí steaky si rozložíme na gastronádobu s papírovou utěrkou a necháme je „vydýchat“. Těsně před sevírováním je potřeme olivovým olejem a opečeme je kůží dolů dokřupava. Poté je obrátíme a ještě krátce opečeme. Steak nesmí být vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou solí, znovu pokapeme olivovým olejem a servírujeme.
Příprava hummusu
Cizrnu přebereme, propláchneme a zatopíme vodou. Namočením cizrny zkrátíme dobu vaření. Následně cizrnu vaříme doměkka. Po zavaření se z cizrny uvolní bílkoviny a na povrchu vytvoří pěnu, kterou naběračkou sbíráme, neboť ovlivní celkovou chuť cizrny. Po uvaření si malou mističku cizrny dáme stranou a použijeme ji na dekoraci servírovaných pokrmů. Zbylou cizrnu pak přeložíme do nádoby, přidáme překrájený česnek, sůl, pastu Tahin, olej, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Vše vymixujeme do hladké konzistence.
Příprava bulguru
Ochucený zeleninový vývar s olivovým olejem přivedeme k varu, přidáme bulgur a asi 2 minuty vaříme. Poté nádobu s bulgurem odstraníme z příkonu tepla, přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut pařit. Následně bulgur promícháme dvouzubou masovou vidličkou a necháme zchladnout.
Příprava salátu Tabouleh
Nejdříve si spaříme rajčata ve vroucí vodě, ihned je přeložíme do ledové vody a celá oloupeme. Oloupaná rajčata překrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jadřinec a výseče nakrájíme na pravidelné kostičky 5 mm velké. Omytou petržel a mátu osušíme, otrháme lístky a ty nakrájíme ostrým nožem na jemné nudličky. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na pravidelné kostičky 2 mm velké. Do mísy vložíme bulgur, kostičky rajčat, nudličky petržele a máty, sůl a vše lehce a krátce promícháme.
Příprava citronu
Omyté citrony překrojíme na poloviny a opečeme je na pečicím papíru. Při servírováním je přiložíme k pokrmu.
Servírování
Na talíř k levé straně rozetřeme hummus, který pokapeme olivovým olejem. K pravé straně na hummus přeložíme Tabouleh. Dokřupava opečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvařenou cizrnou a opečeným citronem doplníme celý pokrm.
Ingredience pro 10 porcí
Obalování a slepování: | ↓ | |
---|---|---|
Kuřecí vrchní stehenní plátek s kůží | 1 500 g | |
Extra panenský olivový olej | 100 g | |
Mořská sůl | 3 g | |
Griliáš: | ↓ | |
Cizrna | 500 g | |
Sezamová pasta Tahin | 100 g | |
Citron na šťávu | 75 g | |
Česnek čerstvý | 20 g | |
Extra panenský olivový olej | 50 g | |
Pepř černý celý | 1 g | |
Sůl kamenná | 10 g | |
Salát Tabouleh: | ↓ | |
Bulgur | 250 g | |
Zeleninový vývar (vlastní výroba) | 400 g | |
Extra panenský olivový olej | 40 g | |
Citron na šťávu | 50 g | |
Petržel listová | 300 g | |
Rajčata | 500 g | |
Cibule červená | 50 g |