Dýňová polévka

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Dýňová polévka

1. Oloupanou dýni bez semínek, šalotku, chilli papričku, brambory, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.
2. Vše přemístíme do pekáče, lehce podlijeme vývarem a přikryté alobalem pečeme v troubě na 180 °C úplně doměkka.
3. Připravený základ na polévku poté rozmixujeme v mixéru dohladka. Poté směs vložíme do kastrůlku a vlijeme do ní zeleninový vývar. Ochutíme cukrem, solí a krátce povaříme.
4. Dýňová semínka rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě na 170 °C asi 7 minut.
5. Před servírováním polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla, které ji zjemní. Polévku již dále nevaříme a ihned podáváme.
6. Polévku servírujeme posypanou opraženými dýnovými semínky a pokapanou dýňovým olejem.

Ingredience pro 10 porcí

Dýně Hokkaido 1 000 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 800 ml
Brambory varný typ C 250 g
Šalotka 230 g
Máslo 82 % 200 g
Extra panenský olivový olej 150 ml
Pórek 120 g
Cukr třtinový tmavý 50 g
Dýňové semínka 50 g
Dýňový olej 30 ml
Tymián čerstvý 20 g
Česnek 20 g
Chilli paprička čerstvá 5 g
Bobkový list 1
Sůl 10 g