Dýňová polévka
1. Oloupanou dýni bez semínek, šalotku, chilli papričku, brambory, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.
2. Vše přemístíme do pekáče, lehce podlijeme vývarem a přikryté alobalem pečeme v troubě na 180 °C úplně doměkka.
3. Připravený základ na polévku poté rozmixujeme v mixéru dohladka. Poté směs vložíme do kastrůlku a vlijeme do ní zeleninový vývar. Ochutíme cukrem, solí a krátce povaříme.
4. Dýňová semínka rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě na 170 °C asi 7 minut.
5. Před servírováním polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla, které ji zjemní. Polévku již dále nevaříme a ihned podáváme.
6. Polévku servírujeme posypanou opraženými dýnovými semínky a pokapanou dýňovým olejem.
Ingredience pro 10 porcí
Dýně Hokkaido | 1 000 g | |
---|---|---|
Zeleninový vývar (vlastní výroba) | 800 ml | |
Brambory varný typ C | 250 g | |
Šalotka | 230 g | |
Máslo 82 % | 200 g | |
Extra panenský olivový olej | 150 ml | |
Pórek | 120 g | |
Cukr třtinový tmavý | 50 g | |
Dýňové semínka | 50 g | |
Dýňový olej | 30 ml | |
Tymián čerstvý | 20 g | |
Česnek | 20 g | |
Chilli paprička čerstvá | 5 g | |
Bobkový list | 1 | |
Sůl | 10 g |