Čokoládový dort s pomeranči
Těsto:
Ve velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, práškový cukr, přidáme máslo a vypracujeme těsto. Do vzniklé směsi přidáme žloutek a trochu vody. Mícháním získáme hladkou směs. Tu dáme na pomoučenou desku a hněteme do té doby, než je těsto hladké. Nakonec ho zabalíme do alobalu a necháme odstát v ledničce 30 minut. Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm široký plát. Formu na koláč (23 cm) vymažeme máslem a dáme do ní vyválené těsto. Formu s těstem necháme opět odstát v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na koláč s těstem vyložíme pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme asi 20 minut. Poté sundáme závaží a pečeme dalších 8 minut. Necháme vychladnout.
Krém:
V hrnci na mírném ohni zahříváme smetanu, postupně přidáváme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kousky nalámané čokolády a koření. Vše promícháme do hladka. Pak vylijeme na upečené těsto do dortové formy. Necháme zchladnout v ledničce cca 2 hodiny.
Zdobení:
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, zalijeme medem a necháme lehce zkaramelizovat na pánvi. Poklademe na dort.
Ingredience pro 1 dort
Spodní díl: | ||
---|---|---|
Hladká mouka | 175 g | |
Kakao | 1 lžíce | |
Práškový cukr | 50 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Žloutek | 1 | |
Studená voda | lžíce | |
Hmota: | ||
300 ml | ||
Figaro čokoláda na vaření | 300 g | |
Cukr třtinový tmavý | 300 g | |
Skořice mletá | 1 lžička | |
Muškátový oříšek | špetka | |
Na ozdobu: | ||
Pomeranč | ||
Med | lžíce | |
Navíc: | ||
Mouka na pomoučení desky | ||
Máslo na vymazání formy | ||
Suché fazole jako závaží |