Čokoládový dort s pomeranči

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Čokoládový dort s pomeranči

Těsto:

Ve velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, práškový cukr, přidáme máslo a vypracujeme těsto. Do vzniklé směsi přidáme žloutek a trochu vody. Mícháním získáme hladkou směs. Tu dáme na pomoučenou desku a hněteme do té doby, než je těsto hladké. Nakonec ho zabalíme do alobalu a necháme odstát v ledničce 30 minut. Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm široký plát. Formu na koláč (23 cm) vymažeme máslem a dáme do ní vyválené těsto. Formu s těstem necháme opět odstát v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na koláč s těstem vyložíme pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme asi 20 minut. Poté sundáme závaží a pečeme dalších 8 minut. Necháme vychladnout.

Krém:

V hrnci na mírném ohni zahříváme smetanu, postupně přidáváme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kousky nalámané čokolády a koření. Vše promícháme do hladka. Pak vylijeme na upečené těsto do dortové formy. Necháme zchladnout v ledničce cca 2 hodiny.

Zdobení:

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, zalijeme medem a necháme lehce zkaramelizovat na pánvi. Poklademe na dort.

Ingredience pro 1 dort

Spodní díl:
Hladká mouka 175 g
Kakao 1 lžíce
Práškový cukr 50 g
Máslo 82 % 100 g
Žloutek 1
Studená voda lžíce
Hmota:
300 ml
Figaro čokoláda na vaření 300 g
Cukr třtinový tmavý 300 g
Skořice mletá 1 lžička
Muškátový oříšek špetka
Na ozdobu:
Pomeranč
Med lžíce
Navíc:
Mouka na pomoučení desky
Máslo na vymazání formy
Suché fazole jako závaží