Čokoládové brownies s jahodovým coulis
Příprava brownies:
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu, pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné. Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a následně krájíme na porce.
Příprava jahodového coulis:
Omyté čerstvé jahody společně s cukrem rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit
Příprava karamelové dekorace:
V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonový vál dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.
Příprava jahod:
Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Servírování:
Talíř si částečně zakryjeme, zbylou část pocukrujeme moučkovým cukrem. Do středu talíře dáme řez brownie, doplníme jej jahodovým coulis a čerstvou jahodou. Odlomíme část karamelové mřížky a přiložíme ji k řezu na talíři.
Ingredience pro 10 porcí
Brownies: | ↓ | |
---|---|---|
Čokoláda 70 % | 170 g | |
Máslo 82 % | 165 g | |
Vejce | 500 g | |
Cukr krupice ARO | 165 g | |
Mouka ARO | 85 g | |
Prášek do pečiva | 15 g | |
Mandle | 36 g | |
Coulis: | ↓ | |
Jahody čerstvé | 100 g | |
Cukr krupice ARO | 40 g | |
Vanilka | 10 g | |
Citron na šťávu | 30 g | |
Doplněk: | ↓ | |
Jahody čerstvé | 200 g | |
Cukr moučka ARO | 5 g | |
Karamelová dekorace: | ↓ | |
Cukr krupice ARO | 100 g | |
Med | 20 g |