Bramborová polévka s houbami
Výrobní postup
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na másle "do sklovata". Pak přisypeme hladkou mouku, snížíme příkon tepla a pozvolna restujeme do nazlátlé barvy. Takto orestovanou jíšku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou, ochutíme solí, kmínem, mletým pepřem a prováříme asi 20 minut. Během varu do polévky přidáme oloupané, na hrubší kusy nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Sušené houby krátce namočíme do horké vody a přidáme i s ní do polévky. Polévku vaříme do úplného změknutí přidaných surovin. V závěru polévku dochutíme nastrouhaným čerstvým česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Listy kapusty nakrájíme na čtverce, které spaříme v horké vodě a následně vložíme do polévky.
Servírování
Do nahřátého hlubokého talíře nalijeme polévku, doplníme ji překrájenou hladkolistou petrželí.
Ingredience pro 10 porcí
Cibule žlutá | 130 g | |
---|---|---|
Petržel hladkolistá | 10 g | |
Majoránka čerstvá | 10 g | |
Pepř černý mletý | 1 g | |
Kmín mletý | 1 g | |
Česnek český | 30 g | |
Sušené houby | 10 g | |
Kapusta čerstvá | 100 g | |
Petržel kořenová | 100 g | |
Celer | 100 g | |
Mrkev | 100 g | |
Brambory varný typ B | 900 g | |
Mouka ARO | 100 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Sůl kamenná | 15 g |