Borůvková mléčná zmrzlina
Vaření zmrzliny (cca 2 hodiny)
Borůvky prolisujeme přes jemný cedník. Část smetany si rozmícháme se žloutky. Zbývající smetanu a mléko nalijeme do hrnce se sendvičovým dnem, přidáme cukr, zrnka čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Jakmile se smetana vaří, zmírníme příkon, nalijeme do ní rozmíchané žloutky a za stálého míchání zahříváme tento zmrzlinový základ. Jakmile dosáhne teploty 60°C, začne nám houstnout. Správné zhoustnutí vyzkoušíme tak, že do základu ponoříme lžíci, po vyjmutí nnám zanechá na lžíci tenký film. V tomto okamžiku základ odstavíme z příkonu tepla, přecedíme přes jemný cedník a nádobu částečně ponoříme do studené vody, abychom urychlili chladnutí. Po vychladnutí do základu vmícháme prolisované borůvky.
Mražení zmrzliny (cca 25 minut)
Vychlazený zmrzlinový základ nalijeme do zmrzlinového stroje, kde se tekutina vymíchává a zároveň chladne až do tuhé konzistence. Pevnou zmrzlinu přendáme do vhodné nádoby, uzavřeme a vložíme do mrazničky.
Ingredience pro 10 porcí
Čerstvá vanilka | 0,01 g | |
---|---|---|
Čerstvé borůvky - české | 200 g | |
150 g | ||
Mléko trvanlivé 1,5 % | 150 g | |
Pasterované žloutky | 250 g | |
Cukr krupice ARO | 250 g |