Borůvková mléčná zmrzlina

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Borůvková mléčná zmrzlina

Vaření zmrzliny (cca 2 hodiny)
Borůvky prolisujeme přes jemný cedník. Část smetany si rozmícháme se žloutky. Zbývající smetanu a mléko nalijeme do hrnce se sendvičovým dnem, přidáme cukr, zrnka čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Jakmile se smetana vaří, zmírníme příkon, nalijeme do ní rozmíchané žloutky a za stálého míchání zahříváme tento zmrzlinový základ. Jakmile dosáhne teploty 60°C, začne nám houstnout. Správné zhoustnutí vyzkoušíme tak, že do základu ponoříme lžíci, po vyjmutí nnám zanechá na lžíci tenký film. V tomto okamžiku základ odstavíme z příkonu tepla, přecedíme přes jemný cedník a nádobu částečně ponoříme do studené vody, abychom urychlili chladnutí. Po vychladnutí do základu vmícháme prolisované borůvky.

Mražení zmrzliny (cca 25 minut)
Vychlazený  zmrzlinový základ nalijeme do zmrzlinového stroje, kde se tekutina vymíchává a zároveň chladne až do tuhé konzistence. Pevnou zmrzlinu přendáme do vhodné nádoby, uzavřeme a vložíme do mrazničky.

Ingredience pro 10 porcí

Čerstvá vanilka 0,01 g
Čerstvé borůvky - české 200 g
150 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 150 g
Pasterované žloutky 250 g
Cukr krupice ARO 250 g