Boršč
Příprava vývaru (cca 2,5 hodiny)
Očištěné a opláchnuté maso, hovězí i vepřové, společně dáme vařit do studené osolené vody s kořením. Vepřové maso se vaří kratší dobu proto ho vyjmeme dříve než hovězí maso. Po uvaření maso nakrájíme na kostičky a vývar přecedíme.
Příprava zeleniny a slaniny (cca 30 minut)
Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky o velikosti 7mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Z hlávkového zelí vykrojíme košťál a listy nakrájíme na čtverečky asi 1 cm velké. Sterilovanou řepu nakrájíme na stejně veliké kostičky jako brambory. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky asi 7mm velké.
Příprava polévky (cca 45 minut)
Na rozpuštěné slanině a oleji v hrnci orestujeme krátce cibuli, přidáme rajčatový protlak, snížíme příkon tepla a pozvolna orestujeme. Jakmile je protlak lesklý, zalijeme ho vývarem. Postupně do hrnce přidáváme dle tvrdosti zeleninu a brambory a vaříme doměkka. Polévku ochutíme solí a cukrem. Ke konci varu přidáme červenou řepu i s přecezeným nálevem. Polévku zjemníme smetanou smíchanou s malým množstvím mouky a ještě krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nakrájené maso, polévku dochutíme solí a svařeným octem s cukrem.
Servírování
Do teplého talíře nalijeme porci horké polévky, kterou doplníme nokem zakysané smetany.
Ingredience pro 10 porcí
Vepřová plec | 300 g | |
---|---|---|
Hovězí maso přední bez kosti | 300 g | |
Bobkový list | 1 g | |
Nové koření celé | 1 g | |
Pepř černý celý | 1 g | |
Olej rostlinný | 100 g | |
Anglická slanina lisovaná | 100 g | |
Rajčatový protlak | 100 g | |
Mrkev | 100 g | |
Celer bulvový | 75 g | |
Petržel kořenová | 50 g | |
Hlávkové zelí bílé | 150 g | |
Řepa červená, sterilovaná | 100 g | |
Brambory varný typ B | 150 g | |
Cukr krupice ARO | 50 g | |
Ocet kvasný | 50 g | |
Smetana 12 % | 100 g | |
Mouka ARO | 30 g | |
Zakysaná smetana | 200 g |