Boršč

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Boršč

Příprava vývaru (cca 2,5 hodiny)
Očištěné a opláchnuté maso, hovězí i vepřové, společně dáme vařit do studené osolené vody s kořením. Vepřové maso se vaří kratší dobu proto ho vyjmeme dříve než hovězí maso. Po uvaření maso nakrájíme na kostičky a vývar přecedíme.

Příprava zeleniny a slaniny (cca 30 minut)
Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky o velikosti 7mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Z hlávkového zelí vykrojíme košťál a listy nakrájíme na čtverečky asi 1 cm velké. Sterilovanou řepu nakrájíme na stejně veliké kostičky jako brambory. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky asi 7mm velké.

Příprava polévky (cca 45 minut)
Na rozpuštěné slanině a oleji v hrnci orestujeme krátce cibuli, přidáme rajčatový protlak, snížíme příkon tepla a pozvolna orestujeme. Jakmile je protlak lesklý, zalijeme ho vývarem.  Postupně do hrnce přidáváme dle tvrdosti zeleninu a brambory a vaříme doměkka. Polévku ochutíme solí a cukrem. Ke konci varu přidáme červenou řepu i s přecezeným nálevem. Polévku zjemníme smetanou smíchanou s malým množstvím mouky a ještě krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nakrájené maso, polévku dochutíme solí a svařeným octem s cukrem.

Servírování

Do teplého talíře nalijeme porci horké polévky, kterou doplníme nokem zakysané smetany.

Ingredience pro 10 porcí

Vepřová plec 300 g
Hovězí maso přední bez kosti 300 g
Bobkový list 1 g
Nové koření celé 1 g
Pepř černý celý 1 g
Olej rostlinný 100 g
Anglická slanina lisovaná 100 g
Rajčatový protlak 100 g
Mrkev 100 g
Celer bulvový 75 g
Petržel kořenová 50 g
Hlávkové zelí bílé 150 g
Řepa červená, sterilovaná 100 g
Brambory varný typ B 150 g
Cukr krupice ARO 50 g
Ocet kvasný 50 g
Smetana 12 % 100 g
Mouka ARO 30 g
Zakysaná smetana 200 g