Velikonoční mazanec
Výrobní postup
Všechny připravené suroviny je nutné nejdříve vyndat z ledničky, aby dosáhly správné pokojové teploty. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a uložíme jej na teplé místo. Lze k tomu využít i troubu předehřátou na minimum - cca na 30 °C.
Zatím si ve větší míse smícháme prosetou mouku s krystalovým a vanilkovým cukrem, sůl a citronovou kůru. Pokud přidáváte anýz, přidejte jej v této fázi. Do připravené směsi vložte vykynutý kvásek, přidejte žloutky a rozinky (pokud chcete dosáhnout ještě lepší chutě, můžete si je předem namočit do rumu), větší část sekaných mandlí, nahrubo nasekané ořechy a rozpuštěné máslo. Důkladně těsto zpracujte – nejdříve vařečkou a poté rukama, aby se krásně spojilo. Poprašte bochánek moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 2 hodiny. Během kynutí jej párkrát opatrně propracujte vařečkou, abyste se do těsta dostal vzduch, který napomáhá správnému kynutí těsta.
Dobře vykynuté těsto rozdělte na dva díly a vytvořte z něj dva stejnoměrné bochánky. Vložte jej na plech pokrytý pečicím papírem a nechte ještě cca 20 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C.) Pomažte mazance rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a dejte do trouby.
Nechte mazance na tuhle vysokou teplotu v troubě cca 15 minut, docílíte tím křupavé kůrčičky. Pak zmírněte teplotu na 150 °C - 160 °C a nechte pomalu dopéct. Trvá to cca hodinu. Že je bochánek propečený, poznáte podle toho, že když do jeho středu zapíchnete špejli, její konec je po vytažení čistý a bez známek syrového těsta.
Po upečení potřete ještě horký mazanec rozpuštěným máslem a dejte pomalu chladnout na mřížku. Ta zamezí tomu, že Vám mazanec zespodu zvlhne. Nakonec posypte dobrotu moučkovým cukrem a máte hotovo.
Ingredience pro 1 kus
Droždí | 1 kostka | |
---|---|---|
Mouka polohrubá | 500 g | |
Mléko trvanlivé 1,5 % Madeta | 250 ml | |
Cukr krupice ARO | 100 g |