Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Doba přípravy45 minut
Náročnoststřední
Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Příprava dresinku (cca 7 minut)
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Do vyšší nádoby nalijeme olivový olej, přidáme dijonskou hořčici, nakrájenou cibuli s česnekem, vinný ocet a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu. 

Příprava tuňáka (cca 40 minut)
Dobře vychlazeného tuňáka očistíme a vykrojíme  váleček, který zabalíme do potravinové fólie, dobře zatáhneme a necháme asi 30 minut v chladničce. Dobře vychlazený váleček nakrájíme na požadované plátky, které neoddělujeme, odstraníme z nich fólii a po obvodu váleček rovnoměrně opečeme.

Příprava salátu (cca 30 minut)
Dobře omyté brambůrky vložíme na pečící papír a  pečeme asi 15 minut v troubě na 160°C. Jemné fazolky na koncích zkrojíme a krátce spaříme v zeleninovém vývaru "na skus". Po vyjmutí je vložíme  do studené vody. Fazolky si tak uchovají krásně zelenou barvu. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíku. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.

Servírování

Na studený talíř postupně naaranžujeme veškerou zeleninu, a to od nejtvrdší až po nejkřehčí.  Nejdříve pokládáme brambůrky, rajčata, fazolky, cibuli, pak přijdou na řadu listy salátů, olivy, kapary, jarní cibulka a lístky petržele. Opečené plátky tuňáka pokapeme olivovým olejem a přiložíme k salátu. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.

Ingredience pro 10 porcí

Salát:
Brambůrky lahůdkové 450 g
Fazolky jemné 100 g
Rajčata 400 g
Kapary sterilované 40 g
Cibule červená 80 g
Olivy černé s peckou sterilované 100 g
Cibule lahůdková 70 g
Salát římský 150 g
Salát ledový 100 g
Vejce 200 g
Petržel listová 25 g
Ančovičky sterilované 100 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 200 g
Tuňák chlazený 500 g
Dresink:
Extra panenský olivový olej 350 g
Cibule bílá 100 g
Hořčice dijonská, francouzská 50 g
Pepř černý celý g