Selská omeleta
Nejprve uvaříme brambory (můžeme i den předem) a připravíme si další suroviny - nakrájíme slaninu, oloupeme a nakrájíme žampiony, najemno nakrájíme cibuli a nastrouháme sýr.
Na pánvi opečeme slaninu dozlatova. Vypečenou slaninu vyjmeme a na vzniklém sádle orestujeme nakrájené vařené brambory. Poté k nim přidáme trochu másla, nakrájené žampiony a nadrobno nakrájenou cibulku.
Než se žampiony s cibulkou orestují, rozbijeme do mísy vajíčka, lehce je osolíme a dobře promícháme.
Vajíčka nalijeme do pánve k ostatním ingrediencím a omeletu necháme zvolna zatáhnout po stranách pánve. Na povrch omelety můžeme přidat trochu sýra.
Poté omeletu tahy vařečky shrneme do kříže od okrajů do středu pánve, přičemž tekutou část omelety přeléváme na odkrytá místa pánve. Takto postupujeme, dokud vejce nebudou z větší části (cca ze 70 %) zatažené.
Nakonec omeletu srolujeme či přeložíme do tvaru půlměsíce, překlopíme na talíř, doplníme petrželovou natí a servírujeme.
Video
Ingredience pro 10 porcí
Vejce | 30 ks | |
---|---|---|
Brambory varný typ A | 900 g | |
Slanina anglická | 150 g | |
Žampiony bílé | 150 g | |
Šalotka | 100 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Strouhaný sýr Cheddar | | |
Petržel listová | | |
Sůl kamenná | |