Šafránové rizoto s mořskými plody
Výrobní postup
Příprava mořských plodů (cca 40 minut)
Jsou-li mušle na povrchu znečištěny od řas či jiných nečistot, karátáčem na mušle (malým nožem) je pečlivě dočistíme. Následně je namočíme do studené vody asi na 30 minut. Mušle a škeble se namočením ve vodě nejprve uzavřou a postupem času se samy pootevřou. V tento moment je důkladně propláchneme v několikrát vyměněné vodě, abychom odplavili písek. Severského humra můžeme připravovat vcelku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. (Hned za hlavou pomocí párátka podebereme střívko z ocasní části, palcem ho stikneme a mírným tahem opatrně vytáhneme ven, abychom střívko nepřetrhli).
Příprava rizota (cca 25 minut)
Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovatata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme. Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí. Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut. Pak přidáme mušle, slávky a severského humra a už jen krátce povaříme (cca 4 minuty). Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata a listovou petržel nakrájenou na nudličky. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota si regulujeme vývarem).
Servírování
Rizoto podáváme ve speciálním talíři, který je nahřátý. Na povrch naaranžujeme mušle, slávky a krevety.
Ingredience pro 10 porcí
Rýže | 700 g | |
---|---|---|
Šalotka | 150 g | |
Extra panenský olivový olej | 150 ml | |
Sůl kamenná | 20 g | |
Šafrán | 1 g | |
Kuřecí vývar | 500 ml | |
250 ml | ||
Máslo 82 % | 100 g | |
Rajčata masitá | 200 g | |
Mušle čerstvé | 200 g | |
Škeble Vongole | 200 g | |
Humr severský (Scampi) | 500 g | |
Petržel hladkolistá | 45 g |