Pečený halibut s restovanou zeleninou

Doba přípravy30 minut
Náročnostsnadná
Pečený halibut s restovanou zeleninou

Výrobní postup

Příprava masa: 
Chlazený filet nakrájíme na porce, přeložíme je na plato vyložené kuchyňským papírem, a necháme je odložené na pracovní desce. Neukládáme je do chladničky, aby maso nebylo přechlazené. Halibuta opékáme na olivovém oleji pouze z jedné strany. Opékáme tu stranu, kde byla kůže. Kůrka je opečená do křupava, maso nesmí být propečené. Máme-li maso takřka hotové, zmírníme intenzitu tepla, přidáme máslo, které osolíme. Lžicí přeléváme opečené maso ochuceným máslem. Při servírování solíme solí Fleur de Sel. 

Příprava zeleniny:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na pravidelné, dlouhé nudličky. Cibuli nakrájíme na jemné výseče. Na olivovém oleji si v pánvi postupně orestujeme zeleninu. Postupujeme od nejtvrdší k nejměkčí. V praxi nejdříve restujeme mrkev, poslední přidáváme cuketu. V průběhu restování zeleninu ochutíme solí a cukrem. Tím zvýrazníme chuť a vůni restované zeleniny. Zeleninu restujeme " na skus ". V druhé pánvi si na másle zpěníme lístky estragonu, kterým v závěru tepelné úpravy  zjemníme orestovanou zeleninu. 

Servírování 

Na střed talíře naaranžujeme nudličky orestované zeleniny, na které položíme porci opečeného halibuta, opečenou kůrčičkou navrch. Porci můžeme přelít i částí estragonového másla. 

Ingredience pro 10 porcí

Maso:
Halibut filet chlazený 1300 g
Máslo 82 % 50 g
Olivový olej 50 g
Sůl 1 g
Zelenina:
Mrkev praná 300 g
Celer bulvový 300 g
Dýně muškátová 500 g
Cuketa 300 g
Cibule bílá 200 g
Olivový olej 50 g
Cukr krupice ARO 5 g
Sůl kamenná 1 g
Estragonové máslo:
Máslo 82 % 50 g
Estragon čerstvý 10 g