Pečená tomatová polévka

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Pečená tomatová polévka

Výrobní postup

Příprava rajčat: malým nožem vyřízneme v každém rajčeti horní část po stopce a dále je lehce nakrojíme na špičce do křížku. Následně rajčata zblanšírujeme ve vroucí vodě na cca 10 vteřin. Poté je vyjmeme a ihned zachladíme v ledové vodě, slupku následně oloupeme.
Základ: Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo. Přidáme celé stroužky oloupaného česneku, spolu s oloupanými rajčaty, solí, čerstvě drceným pepřem, snítkou tymiánu a bobkovým listem. Vše zakapeme olivovým olejem, dobře promícháme a pečeme cca 2 hodiny na 150 °C do úplného změknutí.
Polévka: Z upečené zeleniny vyjmeme tymián spolu s bobkovým listem, vše důkladně rozmixujeme dohladka. Následně upravíme konzistenci polévky předem připraveným zeleninovým vývarem a 10 minut provaříme, popřípadě dochutíme solí a jemně drceným čerstvým černým pepřem.

Servírování

Polévku v nahřátém talíři doplníme buď celým lístkem čerstvé bazalky, příp. lístky nakrájíme na jemné nudličky.

Ingredience pro 10 porcí

Rajčata datlová 2000 g
Česnek 12 g
Tymián čerstvý 4 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 1000 ml
Celer řapíkatý 100 g
Mrkev 100 g
Pepř černý celý 8 g
Cibule bílá 150 g
Sůl 18 g
Bazalka čerstvá 30 g
Olivový olej 85 ml
Bobkový list 1 g