Pečená tomatová polévka
Výrobní postup
Příprava rajčat: malým nožem vyřízneme v každém rajčeti horní část po stopce a dále je lehce nakrojíme na špičce do křížku. Následně rajčata zblanšírujeme ve vroucí vodě na cca 10 vteřin. Poté je vyjmeme a ihned zachladíme v ledové vodě, slupku následně oloupeme.
Základ: Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo. Přidáme celé stroužky oloupaného česneku, spolu s oloupanými rajčaty, solí, čerstvě drceným pepřem, snítkou tymiánu a bobkovým listem. Vše zakapeme olivovým olejem, dobře promícháme a pečeme cca 2 hodiny na 150 °C do úplného změknutí.
Polévka: Z upečené zeleniny vyjmeme tymián spolu s bobkovým listem, vše důkladně rozmixujeme dohladka. Následně upravíme konzistenci polévky předem připraveným zeleninovým vývarem a 10 minut provaříme, popřípadě dochutíme solí a jemně drceným čerstvým černým pepřem.
Servírování
Polévku v nahřátém talíři doplníme buď celým lístkem čerstvé bazalky, příp. lístky nakrájíme na jemné nudličky.
Ingredience pro 10 porcí
Rajčata datlová | 2000 g | |
---|---|---|
Česnek | 12 g | |
Tymián čerstvý | 4 g | |
Zeleninový vývar (vlastní výroba) | 1000 ml | |
Celer řapíkatý | 100 g | |
Mrkev | 100 g | |
Pepř černý celý | 8 g | |
Cibule bílá | 150 g | |
Sůl | 18 g | |
Bazalka čerstvá | 30 g | |
Olivový olej | 85 ml | |
Bobkový list | 1 g |