Masová paštika s játry a brusinkami
Vepřové maso upečeme, necháme vychladnout a semeleme jej na masovém mlýnku. Třetinuslaniny nakrájíme na tenké plátky, třetinu na malé kostičky, zbytek semeleme s masem.
Cibuli orestujeme doměkka a semeleme ji společně s vepřovými játry.Vzniklou směs smícháme se smetanou, žloutky, červeným vínem a kořením do jemné lepivé pasty, která protéká mezi prsty. Vmícháme do ní kostičky slaniny.
Formu vypláchneme vodou, vyložíme pečlivě fólií a následně na plátky krájenou slaninou. Plátky necháme přesahovat i přes okraj formy, abychom mohli celý obsah následně zabalit. Formu naplníme směsí, údery o stůl z hmoty tzv. "vyboucháme" vzduch (Paštika nebude mít vzduchové bubliny na řezu.)
Plátky slaniny překryjeme směs a formu uzavřeme alobalem. Paštiku pečeme v troubě na 80 °C asi 45 minut. Po vychladnutí ji nejlépe až druhý den krájíme na porce.
Příprava brusinek
Z cukru připravíme karamel, zalijeme ho červeným vínem a zredukujeme ho. Přidáme brusinky, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Servírování
Hotovou paštiku krájíme na porce a na talíři doplňujeme brusinkami
Ingredience pro 10 porcí
Vepřová plec | 400 g | |
---|---|---|
Vepřová játra | 500 g | |
Sůl | 15 g | |
Zázvor mletý | 3 g | |
Muškátový květ mletý | 1 g | |
Pepř černý mletý | 3 g | |
Tymian sušený | 3 g | |
Paprika mletá | 10 g | |
Červené víno, suché | 75 ml | |
Vejce | 1 ks | |
Anglická slanina speciál | 350 g | |
100 g | ||
Brusinky | 300 g | |
Cukr třtinový tmavý | 150 g | |
Červené víno, suché | 100 ml | |
Sůl | 0,5 g |