Masová paštika s játry a brusinkami

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnosttěžká
Masová paštika s játry a brusinkami

Vepřové maso upečeme, necháme vychladnout a semeleme jej na masovém mlýnku. Třetinuslaniny nakrájíme na tenké plátky, třetinu na malé kostičky, zbytek semeleme s masem.
Cibuli orestujeme doměkka a semeleme ji společně s vepřovými játry.Vzniklou směs smícháme se smetanou, žloutky, červeným vínem a kořením do jemné lepivé pasty, která protéká mezi prsty. Vmícháme do ní  kostičky slaniny.
Formu vypláchneme vodou, vyložíme  pečlivě fólií a následně na plátky krájenou slaninou. Plátky necháme přesahovat i přes okraj formy, abychom mohli celý obsah následně zabalit. Formu naplníme směsí, údery o stůl z hmoty tzv. "vyboucháme" vzduch (Paštika nebude mít vzduchové bubliny na řezu.)
Plátky slaniny překryjeme směs a formu uzavřeme alobalem. Paštiku pečeme v troubě na 80 °C asi 45 minut. Po vychladnutí ji nejlépe až druhý den krájíme na porce.

Příprava brusinek
Z cukru připravíme karamel, zalijeme ho červeným vínem a zredukujeme ho. Přidáme brusinky, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Servírování

Hotovou paštiku krájíme na porce a na talíři doplňujeme brusinkami 

Ingredience pro 10 porcí

Vepřová plec 400 g
Vepřová játra 500 g
Sůl 15 g
Zázvor mletý 3 g
Muškátový květ mletý 1 g
Pepř černý mletý 3 g
Tymian sušený 3 g
Paprika mletá 10 g
Červené víno, suché 75 ml
Vejce 1 ks
Anglická slanina speciál 350 g
100 g
Brusinky 300 g
Cukr třtinový tmavý 150 g
Červené víno, suché 100 ml
Sůl 0,5 g