Kuře v krémové omáčce

Doba přípravy30 minut
Náročnoststřední
Kuře v krémové omáčce

Cibulky na kořínku zkrojíme, ve slupce lehce naolejujeme, zabalíme do alobalu a upečeme je v troubě na 180 °C (cca 15 minut).
Necháme je vychladnout a vpichem zkontrolujeme, zda jsou na skus. Poté zlatou slupku směrem od zkrojeného kořínku nakrojíme a cibulky vyloupneme.
Krátkozrnnou rýži uvaříme buď v klasickém hrnci s vodou nebo ve speciálním hrnci na vaření rýže, který má tu výhodu, že se po uvaření sám vypne.
Hrnec otevřeme (nebo sundáme pokličku), rýži zlehka promícháme, a ještě na 8 minut jej opět uzavřeme. Poté již můžeme rýži servírovat.
Kuře uvaříme (můžeme si udělat i kuřecí vývar) a vychladlé maso osušíme papírovou utěrkou. Pak ho naporcujeme, znovu pečlivě osušíme a pozvolna opečeme na pánvi na másle dozlatova ze všech stran.
Současně s kuřetem si v dalším kastrůlku na přepuštěném másle osmažíme žampiony. Až budou hotové dozlatova, přecedíme je a necháme je okapat.
Opečené kuře dokončíme v másle se solí. Přidáme perlové cibulky, krátce zarestujeme a přidáme bílé víno, které téměř úplně vyvaříme.
Pak přidáme crème fraîche a scezené žampiony. Nakonec přidáme jarní cibulku a servírujeme spolu s dušenou rýží.

Ingredience pro 10 porcí

Kukuřičné kuře 3 000 g
Crème fraîche 1 000 ml
500 ml
Žampiony bílé 500 ml
Nakládané perlové cibulky 200 g
Máslo 82 % 250 g
Přepuštěné máslo 100 g
Jarní cibulka  
Sůl 20 g
Krátkozrnná rýže 1 kg