Kuře v krémové omáčce
Cibulky na kořínku zkrojíme, ve slupce lehce naolejujeme, zabalíme do alobalu a upečeme je v troubě na 180 °C (cca 15 minut).
Necháme je vychladnout a vpichem zkontrolujeme, zda jsou na skus. Poté zlatou slupku směrem od zkrojeného kořínku nakrojíme a cibulky vyloupneme.
Krátkozrnnou rýži uvaříme buď v klasickém hrnci s vodou nebo ve speciálním hrnci na vaření rýže, který má tu výhodu, že se po uvaření sám vypne.
Hrnec otevřeme (nebo sundáme pokličku), rýži zlehka promícháme, a ještě na 8 minut jej opět uzavřeme. Poté již můžeme rýži servírovat.
Kuře uvaříme (můžeme si udělat i kuřecí vývar) a vychladlé maso osušíme papírovou utěrkou. Pak ho naporcujeme, znovu pečlivě osušíme a pozvolna opečeme na pánvi na másle dozlatova ze všech stran.
Současně s kuřetem si v dalším kastrůlku na přepuštěném másle osmažíme žampiony. Až budou hotové dozlatova, přecedíme je a necháme je okapat.
Opečené kuře dokončíme v másle se solí. Přidáme perlové cibulky, krátce zarestujeme a přidáme bílé víno, které téměř úplně vyvaříme.
Pak přidáme crème fraîche a scezené žampiony. Nakonec přidáme jarní cibulku a servírujeme spolu s dušenou rýží.
Ingredience pro 10 porcí
Kukuřičné kuře | 3 000 g | |
---|---|---|
Crème fraîche | 1 000 ml | |
500 ml | ||
Žampiony bílé | 500 ml | |
Nakládané perlové cibulky | 200 g | |
Máslo 82 % | 250 g | |
Přepuštěné máslo | 100 g | |
Jarní cibulka | | |
Sůl | 20 g | |
Krátkozrnná rýže | 1 kg |