Kapustnica

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Kapustnica

Výrobní postup

Příprava polévky:
Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na hrubší kostky. Ve vývaru následně uvaříme i uzené maso. Když už je maso skoro měkké, přidáme  nahrubo krájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho než brambory s masem změknou. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž jej nakrájíme na hrubší kousky, které  vložíme zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo.

Příprava klobásy, těstovin:
Na plátky nakrájenou klobásu orestujeme na pánvi do zlatova, přidáme k ní mletou papriku, majoránku, vše krátce zpěníme na mírném teple, abychom koření nespálili. Směs vložíme do polévky a necháme projít varem.

Příprava těstovin:
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě "na skus", promastíme sádlem a necháme připravené pro následné servírování.

Servírování

Uvařené, ohřáté nudle vložíme do nahřátého talíře a zalijeme připravenou polévkou s klobásou.

Ingredience pro 10 porcí

Kysané zelí 250 g
Červená klobása 200 g
Sušené houby 20 g
Uzené maso - koleno 200 g
Vepřová plec 200 g
Brambory varný typ B 750 g
Široké nudle 25 g
Sůl kamenná 20 g
Pepř černý mletý 0,5 g
Paprika mletá, sladká 10 g
Sádlo škvařené vepřové 50 g
Bobkový list 0,2 g
Majoránka čerstvá 2 g
Petržel hladkolistá 0 g
Voda na vaření kolena 2000 g