Kapustnica
Výrobní postup
Příprava polévky:
Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na hrubší kostky. Ve vývaru následně uvaříme i uzené maso. Když už je maso skoro měkké, přidáme nahrubo krájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho než brambory s masem změknou. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž jej nakrájíme na hrubší kousky, které vložíme zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo.
Příprava klobásy, těstovin:
Na plátky nakrájenou klobásu orestujeme na pánvi do zlatova, přidáme k ní mletou papriku, majoránku, vše krátce zpěníme na mírném teple, abychom koření nespálili. Směs vložíme do polévky a necháme projít varem.
Příprava těstovin:
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě "na skus", promastíme sádlem a necháme připravené pro následné servírování.
Servírování
Uvařené, ohřáté nudle vložíme do nahřátého talíře a zalijeme připravenou polévkou s klobásou.
Ingredience pro 10 porcí
Kysané zelí | 250 g | |
---|---|---|
Červená klobása | 200 g | |
Sušené houby | 20 g | |
Uzené maso - koleno | 200 g | |
Vepřová plec | 200 g | |
Brambory varný typ B | 750 g | |
Široké nudle | 25 g | |
Sůl kamenná | 20 g | |
Pepř černý mletý | 0,5 g | |
Paprika mletá, sladká | 10 g | |
Sádlo škvařené vepřové | 50 g | |
Bobkový list | 0,2 g | |
Majoránka čerstvá | 2 g | |
Petržel hladkolistá | 0 g | |
Voda na vaření kolena | 2000 g |