Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Příprava žebírek (cca 120 minut) 
Do hrnce dáme očištěnou, na hrubé kusy nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, ochutíme solí, přidáme celé koření a feferonky. Přivedeme k varu, vložíme omytá žebra, přikryjeme poklicí a vaříme doměkka. Uvařená žebra vyjmeme, vytáhneme každou druhou kost a za kostí nakrájíme na jednotlivé porce. 

Příprava marinády (cca 10 minut)
Vezmeme misku, rozmixujeme v ní drcená rajčata, feferonku a oloupaný česnek. Přidáme med, sůl, olej  pečlivě promícháme a ochutnáme. Marináda musí mít silnou chuť, aby dobře ochutila žebra. Hotovou marinádu nalijeme na ještě teplá žebra a necháme je minimálně 3 hodiny marinovat. hodinu marinovat. Poté je  vyndáme z marinády, nakrájíme na porce a na grilovací pánvi grilujeme na barvu a do prohřátí. Jsou-li žebra příliš vysoká, po ogrilování je můžeme prohřát ještě v troubě. 

Příprava brambor (cca 25 minut)
Důkladně omyté brambory překrájíme na kousky asi 4 cm velké. Promícháme s trochou oleje a dáme do pekáče péci na 170 °C asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké a opečené. Po upečení osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a servírujeme je.

Příprava chutney (cca 20 minut)
Oloupané mango a ananas nakrájíme na kousky asi 1 cm velké. Na pánevi svaříme cukr s bílým vínem do sirupovité konzistence. Přisypeme ovoce, na malé kostičky nakrájené chilli papričky a vaříme na skus. Dle obsahu vody v ovoci zahustíme  rozmíchaným škrobem v troše vody a krátce zavaříme.  Chutney musí mít kašovitou  konzistenci s kousky ovoce. Poté ho dochutíme solí, nasekaným koriandrem a necháme vychladnout.

Ingredience pro 10 porcí

Maso:
Vepřová žebra 2 400 g
Mrkev 120 g
Česnek 50 g
Celer bulvový 120 g
Pepř černý celý 1 g
Nové koření celé 1 g
Bobkový list 1 g
Sůl kamenná 30 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Zelenina:
Drcená rajčata 500 g
Česnek 70 g
Med 100 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Slunečnicový olej Sunol 100 g
Sůl kamenná 15 g
Chutney:
Mango čerstvé 300 g
Ananas čerstvý 300 g