Flank steak s lilkovým pyré
Příprava pyré
Omyté lilky podélně překrojíme, osolíme a potřeme oloupaným, nastrouhaným česnekem. Omyté brambory a přepůlené lilky dáme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme do měkka. Brambory i lilky vydlabeme, přidáme převařenou smetanu a společně za tepla rozmixujeme do hladka. Ochutíme solí a nakonec zjemníme vmícháním měkkého másla. Upečenou slupku lilku nakrájíme na malinké kostičky a použijeme ji jako vložku do pyré.
Příprava salátu
Omyté saláty natrháme na středně velké kusy. Z citronové šťávy, cukru, olivového oleje a soli si v misce vyšleháme metličkou emulzi. Touto emulzí ochutíme těsně před podáváním listové salátky.
Příprava masa
Flank U.S. vyndáme z fólie, osušíme papírovou utěrkou a na suché pánvi opečeme ze všech stran, jen aby se zatáhly povrchové bílkoviny. Správnou teplotu pánve zkontrolujeme dlaní nad pánví, musí z ní sálat teplo. Jakmile máme maso opečené, sundáme pánev z plotny, přidáme velkou lžíci rozměklého másla a osolíme jej solí Maldon. Máslo nám začne pěnit, barvit se do hněda a intenzivně vonět. Velkou lžicí nabíráme máslo a několikrát tak přeléváme přes opečený flank. Poté přendáme flank na pekáč s mřížkou a dopékáme jej v předem vyhřáté troubě na 150 °C cca 10 minut. Tlakem prstu na maso zkontrolujeme stupeň propečenosti. Maso musí pružit, nesmí být pevné. Po upečení jej necháme ještě aspoň 5 minut odpočinout, aby nám šťáva nevytekla na prkénko po rozkrojení.
Servírování
Nejdříve dáme na nahřátý talíř lilkové pyré a pomocí lžíce jej pěkně roztáhneme do slzy či jiného tvaru. Flank steak nakrájíme na tenké plátky, pokapeme kvalitním olivovým olejem a posypeme solí Maldon. Pokrm doplníme ochuceným listovým salátkem.
Ingredience pro 10 porcí
Hovězí flank steak U.S. | 2 000 g | |
---|---|---|
Extra panenský olivový olej | 100 ml | |
Sůl | 20 g | |
Těsto: | ↓ | |
Lilek | 1 500 g | |
Brambory varný typ C | 500 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Sůl | 20 g | |
Česnek český | 40 g | |
100 g | ||
Hrubozrnná sůl | 500 g | |
Na vysypání formiček: | ↓ | |
Salát dubový list | 6 g | |
Čekanka žlutá | 100 g | |
Citrony | 50 g | |
Cukr třtinový tmavý | 30 g | |
Rukola | 100 g |