Candát pošírovaný v páře s žampiony a zapečenými pappardelle s tomatovou omáčkou

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Candát pošírovaný v páře s žampiony a zapečenými pappardelle s tomatovou omáčkou

Příprava candáta (cca 5 minut)
Očištěné filátko candáta nakrájíme na kusy o hmotnosti 75 g. Připravíme si pařáček. Vložíme do něj porce candáta a ochutíme ho nasekaným tymiánem. Vaříme v páře asi 3 minuty. Maso musí být uvnitř šťavnaté, nepřevařené. Po tepelné úpravě je mírně zchladíme přelitím olivovým olejem.

Příprava těstovin (cca 40 minut)
Pappardelle vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme  "na skus" dle návodu, asi 10 minut. Po uvaření je necháme částečně zchladnout, smícháme je s rozšlehanými vejci ochucenými solí a rozložíme je do vymazaného pekáčku. Pečeme na 170 °C v předem vyhřáté troubě. Čas pečení závisí na výšce nudlí a velikosti pekáčku, orientačně asi 30 minut. Aby se nám těstoviny na povrchu nepálily, přikryjeme je alobalem. Po upečení krájíme pravidelné na porce.

Příprava hub (cca 10 minut)
Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky zprudka opečeme na pánvi s malým množstvím olivovéhho oleje, ochutíme solí, mletým kmínem a čerstvě mletým pepřem z mlýnku.

Příprava omáčky (cca 10 minut)
Čerstvá rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou, omytou šalotku nakrájíme najemno a krátce orestujeme. Přidáme drcená rajčata, bílé víno a vnitřky čerstvých rajčat, osolíme a odváříme přebytečnou tekutinu. Nakonec omáčku zjemníme vmícháním kostek vychlazeného másla. Jako vložku do omáčky použijeme kostičky čerstvých rajčat.

Servírování

Do středu talíře naskládáme plátky restovaných hub, pomocí paletky přendáme řez zapečených těstovin. Na naskládané houby dáme porci candáta a celé podlijeme omáčkou. Na porci candáta naaranžujeme lístky čerstvého tymiánu a kostičky rajčat.

Ingredience pro 10 porcí

Rajčata masitá 100 g
Na obalení:
Candát kuchaný 2 000 g
Tymián čerstvý 8 g
Extra panenský olivový olej 2 000 g
Rajčata 50 g
Těstoviny:
Těstoviny Pappardelle 750 g
Voda (na vaření těstovin) 2 000 ml
Sůl kamenná 20 g
Extra panenský olivový olej 100 ml
Vejce 250 g
Těsto:
Šalotka 30 g
Extra panenský olivový olej 30 ml
Rajčata 750 g
Drcená rajčata 300 g
150 ml
Sůl kamenná 3 g
Cukr krupice ARO 20 g