Borůvkový koláč
Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnosttěžká
Z droždí, vlažného mléka, mouky a cukru si připravíme kvásek, necháme ho vzejít. Do mísy s moukou přidáme vejce, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl a vlažný tuk. Přidáme i zbylé mléko a vypracujeme vláčné, měkké těsto. Necháme ho vykynout. Pekáč vymastíme tukem a pravidelně naneseme těsto po celé ploše. Opět necháme vykynout. Z mouky, cukru a másla si v míse připravíme žmolenku. Na vykynuté těsto nasypeme borůvky, posypeme je žmolenkou a pečeme na 170 °C do upečení. Servírování: Upečený koláč krájíme na porce a servírujeme na talíři.
Ingredience pro 10 porcí
Mléko trvanlivé 1,5 % | 200 ml | |
---|---|---|
Cukr krupice ARO | 80 g | |
Hrubá mouka | 80 g | |
Žmolenka | 50 g | |
Borůvky čerstvé | 500 g | |
Sádlo škvařené | 70 g | |
Vanilkový cukr | 30 g | |
Vejce | 2 ks | |
Mléko trvanlivé 1,5 % | 200 ml | |
Cukr krupice ARO | 70 g | |
Droždí | 25 | |
Sůl | 5 g |