Borůvkový koláč

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnosttěžká
Borůvkový koláč

Z droždí, vlažného mléka, mouky a cukru si připravíme kvásek, necháme ho vzejít. Do mísy s moukou přidáme vejce, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl a vlažný tuk. Přidáme i zbylé mléko a vypracujeme vláčné, měkké těsto. Necháme ho vykynout. Pekáč vymastíme tukem a pravidelně naneseme těsto po celé ploše. Opět necháme vykynout. Z mouky, cukru a másla si v míse připravíme žmolenku. Na vykynuté těsto nasypeme borůvky, posypeme je žmolenkou a pečeme na 170 °C do upečení. Servírování: Upečený koláč krájíme na porce a servírujeme na talíři.

Ingredience pro 10 porcí

Mléko trvanlivé 1,5 % 200 ml
Cukr krupice ARO 80 g
Hrubá mouka 80 g
Žmolenka 50 g
Borůvky čerstvé 500 g
Sádlo škvařené 70 g
Vanilkový cukr 30 g
Vejce 2 ks
Mléko trvanlivé 1,5 % 200 ml
Cukr krupice ARO 70 g
Droždí 25
Sůl 5 g